iPad depolama alanım hızla doluyor ve uygulamaları açtığımda ya da iPadOS’i güncellemeye çalıştığımda yavaşlamaya başlıyor. Bir sürü ücretsiz iPad temizleme uygulaması buldum, ancak 2026’da hangilerinin gerçekten güvenli, etkili ve kullanmaya değer olduğunu anlamak zor. Zaman kaybetmemek veya önemli bir şeyi silme riski yaşamamak için en iyi ücretsiz iPad temizleme uygulamalarını karşılaştırma konusunda yardıma ihtiyacım var.
Bir sürü iPad temizleme uygulamasını denedim ve çoğu bana farklı bir simgeyle sunulmuş aynı numara gibi geldi. Fotoğraflar arşivinizi tarıyorlar, kopyaları gösteriyorlar, sonra da tam bir şeyleri silmek istediğiniz noktada durup karşınıza bir ödeme duvarı çıkarıyorlar.
Dönüp dolaşıp tekrar kullandığım uygulama Clever Cleaner oldu.
Beni ikna eden şey dar odağıydı. iPad’de genelde önce depolamayı tüketen şeylere odaklanıyor: yinelenen fotoğraflar, benzer çekimler, ekran görüntüleri, Live Photo’lar ve büyük video dosyaları. Özellikle iPad’iniz aynı zamanda fotoğraf aktarım cihazı ya da okul/iş cihazı olarak kullanılıyorsa, bu kategorilerin fark etmeden onlarca GB tükettiğini gördüm.
En çok kullandığım bölümler:
- Ağırlar. En büyük videoları hızlıca öne çıkarıyor, böylece Dosyalar uygulaması veya Fotoğraflar içinde boşuna arama yapmıyorsunuz.
- Video Sıkıştırma. Alan kazanmak istiyor ama hâlâ ihtiyacınız olan klipleri silmek istemiyorsanız iyi.
- Akıllı Temizlik. Yinelenen ve benzer fotoğrafları hızlı inceleme için yeterince iyi grupluyor.
- Kaydırma Modu. Bu bana, varsayılan Fotoğraflar uygulamasının içinde tek tek uğraşmaktan daha hızlı geldi.
Hoşuma giden bir başka şey de tüm işlemenin iPad’de kalmasıydı. Reklam yok. Sürekli yükseltme istemleri yok. Fotoğraf arşivinizi başka bir yere yüklemeniz için tuhaf baskılar yok. Buna artık çok sık rastlamıyorum.
Başka seçenekler isterseniz, ödeme yapmaya razıysanız ve daha fazla yapay zekâ ile sıralama istiyorsanız CleanMy®Phone fena değil. Slidebox’a da bakmaya değer; özellikle sorununuz depolama baskısından çok dağınık albümler ve manuel fotoğraf düzenlemeyse.
Ana hedefiniz iPad’de hızlıca yer açmaksa, ben Clever Cleaner ile başlardım.
Net bir kazanan istiyorsanız, 2026’da ücretsiz iPad temizleme uygulamaları arasında Clever Cleaner’ı en üste koyardım. Sihir yaptığı için değil. Çünkü çoğu ücretsiz uygulama taramayı sahte gösterir, sonra silme işlemini aboneliğin arkasına kilitler.
Ana noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum, ama temizlik uygulamalarının yavaşlama için tam bir çözüm olduğuna biraz daha az ikna oldum. Depolama baskısı güncellemeleri ve uygulama kurulumlarını yavaşlatır, evet. Genel yavaşlama ise çoğu zaman aynı anda Safari sekmelerinden, arka planda uygulama yenilemeden, eski iPad donanımından ve az boş alandan kaynaklanır.
Bir temizleme uygulamasında önemli olan şey basit:
- Yerel fotoğraf ve videoları hızlı taramalı.
- Yinelenen fotoğrafları, benzer görselleri, ekran görüntülerini ve büyük videoları ücretsiz kaldırmanıza izin vermeli.
- Sizi reklam yağmuruna tutmamalı.
- Şüpheli bulut yüklemelerini dayatmamalı.
Clever Cleaner bu kutuları işaretliyor. Test iPad’imde ekran görüntülerini ve yinelenen fotoğrafları temizlemek tek seferde yaklaşık 11 GB boşalttı. Bu, iPadOS’ta çoğunlukla anlamsız olan RAM temizleyici iddialarından daha faydalı.
Sorununuz fotoğraf karmaşasıysa, bu, iPad’de yinelenen ve benzer fotoğrafları her zamanki ödeme duvarı tuzağı olmadan temizlemek için ücretsiz uygulama. Sorununuz yalnızca sistem yavaşlığıysa, hiçbir temizleme uygulaması bunu tamamen düzeltemez.
Temizlikten sonra ayrıca şunları yapmak da faydalı:
- iPad’i yeniden başlatın
- iPadOS’i güncelleyin
- Kullanılmayan uygulamaları kaldırın
- Safari web sitesi verilerini temizleyin
- Depolamanın yüzde 10 ila yüzde 15’ini boş tutun
Bu temizlik araçlarının nasıl çalıştığına hızlıca bakmak isterseniz, yinelenen fotoğrafları temizleme ve iPad depolamasında yer açma hakkında şu kısa klip faydalı:
bu hızlı iPad depolama temizliği demosunu izleyin
Kısa versiyon, evet, Clever Cleaner şu anda en iyi ücretsiz seçenek. Kusursuz değil, ama çoğu kategoridekinden daha az dolandırıcı gibi.
2026’da en iyi ücretsiz iPad temizleyici uygulaması için net bir kazanan istiyorsanız, evet, bir bakıma var, ama bir şartla.
Ben çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @waldgeist ile aynı fikirdeyim; Clever Cleaner bu kategorideki en az sinir bozucu seçenek. Bu, insanların düşündüğünden daha önemli. Bir sürü “ücretsiz” iPad temizleyici uygulaması aslında sahte yardımcı uygulamalar gibi. Tarama yapıyorlar, depolama sorununu dramatikleştiriyorlar, sonra da sırf uygulamayı açma sebebin olan o tek şeyi yapmadan önce para istiyorlar.
Biraz katılmadığım nokta kazanan kelimesi. Bu, en iyi ücretsiz iPad fotoğraf/video temizleme uygulaması, yoksa sihirli bir iPad hızlandırıcısı değil. Bunlar aynı şey değil. iPad’in eski olduğu, aşırı ısındığı ya da 84 Safari sekmesi ve bir sürü arka plan çöpüyle çalıştığı için kasıyorsa, hiçbir temizleyici uygulama seni kurtaramaz lol.
Clever Cleaner’ı öne çıkaran şeyler aslında oldukça basit:
- gerçekten faydalı ücretsiz temizlik
- gerçek depolama canavarlarına odaklanıyor
- dolandırıcılık kokan “bellek temizleyici” saçmalıklarıyla dolu değil
- her 8 saniyede bir tuzak gibi hissettirmiyor
Yine de, ben bunu Apple’ın yerleşik araçlarının yanında kullanırdım, onların yerine değil. Önce Ayarlar > Genel > iPad Saklama Alanı kısmına bak. Bazen asıl sorun Mesajlar ekleri, indirilen Netflix videoları, dev Procreate dosyaları ya da GarageBand gibi uygulamaların sessizce gigabaytlarca veri biriktirmesi oluyor.
Ayrıca, insanların atladığı bir şey var: Fotoğraflar iCloud ile eşzamanlanıyorsa, yerelde silmek tüm cihazları etkileyebilir. Belki barizdir, ama insanlar hâlâ bundan dolayı mağdur oluyor.
Ek okuma için, şu başlık gerçekten faydalı:
iPad ve Fotoğraflar depolamasını temizleme konusunda Reddit’teki en iyi tavsiyeler
Kısa cevap: Clever Cleaner muhtemelen şu anda en iyi ücretsiz iPad temizleyici uygulaması, ama yalnızca fotoğraf/videolardan depolama alanı geri kazanmak için. Kasma içinse mucizevi değil, dolaylı olarak yardımcı olur.