Canlı Fotoğraf Nasıl Kaldırılır ve Normal Bir Fotoğrafa Dönüştürülür?

iPhone’umda yanlışlıkla Live Photo açıkken birkaç fotoğraf çektim ve şimdi paylaşmadan ve yüklemeden önce bunları normal fotoğraflara dönüştürmem gerekiyor. Hareket efektini görüntü kalitesini kaybetmeden nasıl kaldıracağımdan emin değilim, bu yüzden mevcut fotoğraflarda Live Photo’yu kapatmanın en kolay yolu konusunda yardıma ihtiyacım var.

Bir süre önce ben de aynı karmaşayı yaşadım. Fotoğraf arşivimi silmek istemedim. Sadece Live Photo'lardaki küçük hareket kliplerinin kaldırılmasını istedim. Önce iOS'ta araştırdım, Apple'ın bunun için açık bir toplu seçenek sunduğunu düşünmüştüm. Hayır. Hiç bulamadım.

Önce nihai hedefinizi belirleyin

Gördüğüm kadarıyla, insanlar Live Photos'u kaldırmak istediklerini söylediklerinde genellikle iki şeyden birini kastediyor.

Seçenek 1: Live Photos'u tamamen silmek.

Seçenek 2: Görüntüyü koruyup hareketli kısmı kaldırmak.

Bunlar farklı işlemlerdir ve çözüm, hangisini kastettiğinize bağlı olarak değişir.

Çekimleri saklamakla ilgilenmiyorsanız, en hızlı yol basittir. Fotoğraflar'da Live Photos albümünü açın, kaldırmak istediklerinizi seçin, silin, ardından Son Silinenler'i boşaltın. Son kısmı atlarsanız, depolama sayınız gecikmeli güncellenir ve hiçbir şey değişmemiş gibi görünür. Buna bir keresinde ben de takıldım.

Ne yapmaya çalışıyordum

Her durağan görüntüyü koruyup Live kısmından kurtulmak istiyordum.

Önce manuel yolu denedim. İşe yarıyor, bir bakıma. Durağan sürümler oluşturuyorsunuz, sonra geri dönüp orijinal Live Photos öğelerini temizliyorsunuz. Bir avuç fotoğraf için sorun değil. Birkaç yüz tane olunca hızla can sıkıcı oluyor. Bundan çabucak sıkıldım.

Benim için işe yarayan şey

Tek tek uğraşamayacağım kadar fazla Live Photo olduğunu fark edince Clever Cleaner uygulamasına geçtim.

Beğendiğim kısım oldukça basitti. Live Photo’ları kendi ayrı grubuna ayırıyor. Uygulamayı açtım, Lives seçeneğine dokundum ve hepsi oradaydı. Yıllarca birikmiş rastgele kamera rulosu karmaşası arasında gezinmek yok, hangi fotoğrafa hareket eklendiğini tahmin etmeye çalışmak yok.

Kullandığım akış şuydu:

1. Lives bölümünü açın
  2. Bunları boyuta veya tarihe göre sıralayın
  3. Değiştirmek istediklerinizi seçin
  4. Sıkıştır seçeneğine dokunun
  5. Çıktıyı kontrol edin
  6. Hareketsiz kopyalar doğru görünüyorsa orijinal Live Photo’ları silin

İfade beni ilk başta şaşırttı. Düğmede Sıkıştır yazıyor, ama pratikte bu, o Live Photo’ları normal durağan görüntülere dönüştürdü ve ardından orijinalleri tutup tutmayacağıma ya da kaldıracağıma karar vermeme izin verdi.

Kullanmayı planlamadığım ama kullandığım şeyler

Onu Live Photo sorunu için aldım, sonra başka gereksiz şeyleri de temizlemeye başladım.

Benzerler gezilerden, aile yemeklerinden ve yakınlaştırıp dikkatle bakmadıkça hepsi aynı görünen o yanlışlıkla çekilmiş on fotoğraflık serilerden bir sürü neredeyse aynı kareyi yakaladı.

Büyükler kaba ama etkili bir şekilde işe yaradı. En büyük videoları en üste taşıdı ve hiçbir iyi sebep yokken birden fazla gigabayt yer kaplayan birkaç eski kayıt buldum.

Ekran görüntüleri de yardımcı oldu. Yıllarca biriktirdiğim makbuzları, uygulama hatalarını, kargo onaylarını ve sahip olduğumu unuttuğum rastgele gereksiz şeyleri temizledim. Dürüst olmak gerekirse, beklediğimden daha az zaman aldı.

Senin yerinde olsam ne yapardım

Yalnızca küçük bir Live Photo grubun varsa, Apple’ın Fotoğraflar uygulamasında kalır ve bunu elle yapardım.

Arşivin bunlarla doluysa ve amacın hareketli klipleri kaldırırken fotoğrafları korumaksa, uğraştırıcı manuel yöntemleri atlardım. Clever Cleaner’daki Lives bölümü işi benim için çok daha kolaylaştırdı. Fotoğraflar uygulamasında zaten olması gereken bir araç gibi geldi.

Fotoğrafı kaybetmeniz gerekmez.

iPhone’daki en hızlı yerleşik çözüm:

1. Fotoğraflar’ı açın.
  2. Live Photo’ya dokunun.
  3. Düzenle’ye dokunun.
  4. Üstteki LIVE simgesine dokunun.
  5. Kapanması için LIVE simgesine tekrar dokunun.
  6. Bitti’ye dokunun.

Bu, sabit görüntüyü korur ve o fotoğraf için hareket efektini kaldırır. Yalnızca birkaç tane varsa en temiz yöntem budur.

Yüklemek için bir kopyaya ihtiyacınız varsa, başka bir kolay yöntem daha var.

1. Live Photo’yu açın.
  2. Paylaş’a dokunun.
  3. Çoğalt’ı seçin.
  4. Sabit Fotoğraf Olarak Çoğalt’a dokunun.

Bu, normal bir fotoğraf kopyası oluşturur ve orijinal Live Photo’yu yerinde bırakır. Fikrinizi daha sonra değiştirirseniz diye bir yedeğiniz kaldığından, düzenleme yönteminden daha çok bunu tercih ediyorum. Küçük bir şey, ama baş ağrısını önlüyor.

Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Küçük gruplar için iOS hiç de kötü değil. Apple bu ayarı gizlemiş, ama nerede olduğunu öğrendikten sonra gayet iyi çalışıyor. Zayıf nokta toplu temizlik. Apple bunu hâlâ can sıkıcı hâle getiriyor.

Bunlardan çok fazla varsa, kitaplığınızı daha hızlı sıralamak ve temizlemek için Clever Cleaner daha mantıklı olur. Bu, daha büyük amacınız iPhone depolamasını boşaltmak ve dağınıklığı kaldırmaksa daha uygundur. iPhone depolaması etkili şekilde nasıl temizlenir hakkındaki bu kısa klip, temizlik tarafını oldukça iyi anlatıyor.

Ayrıca, bunun tekrar olmasını engellemek istiyorsanız, Kamera’yı açın ve çekim yapmadan önce Live simgesine dokunun. Varsayılan olarak kapalı olmasını istiyorsanız Ayarlar > Kamera > Ayarları Koru bölümüne gidin, ardından Live Photo korumasını açın. Sonra Kamera’da Live’ı bir kez kapatın; telefonunuz bunu hatırlamalıdır.

@mikeappsreviewer ve @suenodelbosque’nin söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: sorununuz paylaşma veya yüklemeyse, kitaplığınızdaki hiçbir şeyi her zaman kalıcı olarak dönüştürmeniz gerekmez.

Birçok uygulama ve site Live kısmını otomatik olarak kaldırır ve zaten yalnızca durağan görüntüyü yükler. Bu yüzden bir sürü fotoğrafı düzenlemek için yarım saat harcamadan önce bir tanesini deneme amaçlı yükleyin. “Sorunun” kendi kendine çözüldüğünü görebilirsiniz. Apple bu şeyleri tuhaf şekilde tutarsız yapıyor.

Bir site/uygulama Live Photos’u reddetmeye devam ederse, benim tembel çözümüm şu:

• fotoğrafı açın
  • Paylaş’a dokunun
  • Dosyalar’a kaydedin
  • veya kendinize Mail/Mesajlar ile gönderin

Bu genelde, Fotoğraflar’daki orijinali kurcalamadan yükleyebileceğiniz düz bir görüntü sürümü oluşturur. Biraz yamalı gibi, ama olması gerekenden daha sık işe yarıyor.

Her durum için durağan olarak kopyalama konusunda @suenodelbosque’ye biraz katılmıyorum. Güvenli, evet, ama zaten kalabalık bir kitaplığınız varsa hızla ekstra dağınıklık da yaratabilir. Bunlardan çok varsa, kopyalar kendi başına küçük bir felakete dönüşür.

İşte burada Clever Cleaner gibi bir şey daha pratiktir; sadece bir uygulamayla Live Photos silmek için değil, Live Photos’u normal resimlere dönüştürmek ve sonrasında fazladan çöpleri temizlemek için de. İyi bir genel bakış istiyorsanız, Live Photos’u normal fotoğraflara nasıl dönüştürebileceğinizi ve iPhone alanını nasıl boşaltabileceğinizi anlatan bu makale temizleme yönünü oldukça iyi açıklıyor.

Kısa sürüm:

• Az sayıda fotoğraf: Fotoğraflar uygulamasını kullanın
  • Çok sayıda fotoğraf: Clever Cleaner kullanın
  • Sadece yüklemeniz gerekiyorsa: önce uygulamanın bunları zaten dönüştürüp dönüştürmediğini test edin

Sonuncusu dürüst olmak gerekirse çok zaman kazandırıyor.