Hafıza kartımı biçimlendirdikten sonra GoPro görüntülerini kurtarabilir miyim?

GoPro hafıza kartımı videolarımı yedeklemeden önce yanlışlıkla biçimlendirdim ve şimdi görüntülerin hâlâ kurtarılıp kurtarılamayacağını anlamaya çalışıyorum. Kartta yakın zamanda yaptığım bir geziden önemli klipler vardı, bu yüzden en iyi kurtarma seçenekleri ve dosyaları tamamen kaybetmemek için bundan sonra ne yapmaktan kaçınmam gerektiği konusunda gerçekten yardıma ihtiyacım var.

Daha önce bu durumda bulundum ve evet, berbat bir his. Bir geziyi ya da uzun bir çekimi bitirirsiniz, eve gelirsiniz, kartı çıkarırsınız ve klipler gitmiştir. İlk yapacağım şey yavaşlamak olurdu. GoPro görüntülerinde, sonraki birkaç dakika insanların düşündüğünden daha fazla önem taşır.

Önce en önemli şeyler

Kamerayı kullanmayı bırakın. SD kartı çıkarın.

Üzerine başka hiçbir şey çekmeyin. Tekrar biçimlendirmeyin. Onarım araçlarını çalıştırmayın çünkü bazıları ortalığı karıştırır. Bir video silindiğinde veya kart biçimlendirildiğinde, yeni görüntüler üzerine yazılana kadar veriler çoğu zaman orada kalır.

Kurtarma yazılımını çalıştırmadan önce, önce kolay şeyleri kontrol ederdim:

1. Hesabınızda Otomatik Yükleme açıksa GoPro bulut depolaması
  2. GoPro hesabınızdaki Çöp Kutusu veya Son Silinenler alanı
  3. Dosya onarım istemi için kamera ekranı
  4. Kartta hâlâ duran LRV önizleme dosyaları
  5. Farklı bir kart okuyucu veya başka bir bilgisayar, çünkü bazen kartta sorun yoktur ve okuyucu bozuktur

Sonra kartın nasıl davrandığına bakardım. Her cihazda görünmüyorsa, hızlı ısınıyorsa, bağlantıyı sürekli kesiyorsa, sisteminizi donduruyorsa veya belirgin fiziksel hasarı varsa, orada dururdum. O noktada yazılım genelde zaman kaybettirir. Kartın fiziksel olarak arızalanması farklı bir sorundur.

GoPro görüntülerini kurtarmak neden insanların beklediğinden daha zordur

Bu kısım birçok kişiyi hazırlıksız yakalar.

Fotoğraf kurtarma çoğu zaman basittir. Belgeler de öyle. Aksiyon kamerası videosu ise öyle değildir. GoPro klipleri genellikle parçalanmış şekilde depolanır; video akışları, ses, önizleme verileri, meta veriler, GPS bilgileri ve diğer parçalar karta bölünmüş halde yazılır. Bu yüzden size tek bir MP4 gibi görünen şey, yüzlerce, bazen binlerce parçaya ayrılmış olabilir.

Birçok araç bu parçaları bulur ve sonra onları yeniden oluşturma zamanı geldiğinde başarısız olur. Taramaların başarı bildirdiğini gördüm, ama kurtarılan dosyalar açılmıyor, bazı bölümleri atlıyor, oynatma sırasında donuyor ya da bir düzenleyiciye aktarılıyor ve yine de başarısız oluyor.

Yaygın belirtiler şuna benzer:

1. Videolar açılamaz
  2. Klibin bazı bölümleri eksiktir
  3. Oynatma bozuk veya hasarlıdır
  4. Kurtarılan MP4 dosyaları görünür ama VLC veya Premiere içinde oynatmayı reddeder

Bu yüzden rastgele bir kurtarma uygulamasının JPEG'leri sorunsuz işlemesine rağmen GoPro, DJI veya Insta360 görüntülerinde neden zorlandığını merak ediyorsanız, sebep genellikle budur.

İlk önce deneyeceğim şey

Bunu kendi kartımda yapıyor olsaydım, Disk Drill ile başlardım.

Sebebi basit. Gelişmiş Kamera Kurtarma modu, parçalanmış kamera görüntüleri için geliştirildi. Gördüğüm kadarıyla, öne çıktığı nokta burası. İnsanların yıllarca güvendiği eski GoProRecovery ve CnW Recovery araçlarıyla ilgili teknolojiyi kullanıyor ve yeni sürüm, bu eski araçların desteklediğinden daha fazla dosya sistemi ve daha fazla cihazı destekliyor.

Adımlar kısa:

1. SD kartı bir kart okuyucuya takın
  2. Disk Drill'i açın
  3. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin
  4. Kartı tarayın
  5. Bulduklarını önizleyin
  6. Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin, asla aynı karta geri kaydetmeyin

Önizleme adımı önemlidir. Birçok yazılım size 200 video bulduğunu söylemeyi sever. Sonra onları kurtarırsınız ve yarısı bozuktur. Bir klibin kaydetmeden önce oynatılıp oynatılmadığını kontrol edebilmek çok zaman kazandırır.

İnsanların gündeme getirdiği diğer araçlar

PhotoRec sıkça anılır ve hakkını vermek lazım, ücretsizdir ve çok fazla veri ortaya çıkarır. Kullandım. Sorun şu ki aynı türde GoPro'ya özel yeniden yapılandırma yapmaz, bu yüzden çoğu zaman elinizde bir dosya yığını ve uzun bir ayıklama süreci kalır. Sabrınız varsa sorun değil. Gezi görüntülerinizi bu gece geri istiyorsanız zorlayıcı olur.

UFS Explorer ise diğer uçta yer alır. Güçlü bir araçtır. Daha profesyonel seviyededir. Kurtarma işleri konusunda zaten yolu yordamı bilen kişiler için daha uygundur. Yine de ilk kez kullananlar için kullanıcı dostu olduğunu söylemem, ancak daha zor vakalarda itibarını hak eder.

Kaybınız silme, biçimlendirme veya dosya sistemi hasarından kaynaklandıysa, yine de o ikisinden önce Disk Drill'i denerdim.

Bunu kendim yapmayı ne zaman bırakırdım

Mantıksal sorunlarda kendin veri kurtarma mantıklıdır. Silinen dosyalar. Hızlı biçimlendirme. Bozuk dosya sistemi. Bunun gibi şeyler.

Şu durumlarda bir veri kurtarma laboratuvarına giderdim:

1. SD kart fiziksel olarak hasarlıysa
  2. Hiçbir cihaz onu hiç algılamıyorsa
  3. Sürekli bağlantısı kesiliyorsa
  4. GoPro her seferinde kart hatası veriyorsa
  5. Kurtarma yazılımı tarama tamamlanmadan başarısız oluyorsa
  6. Görüntüler, kurtarma için yalnızca tek bir şansınız olacak kadar önemliyse

Laboratuvarlar daha pahalıdır, evet. Ama tüketici yazılımlarında bulamayacağınız donanım araçlarına ve yöntemlere sahiptirler.

Kart yalnızca yanlışlıkla silindiyse veya biçimlendirildiyse ve üzerine kayıt yapmaya devam etmediyseniz, şansınızın hâlâ fena olmadığını söylerdim. Yeni görüntüler aynı alanı doldurmaya başladığında işler hızla kötüleşir. O zamana kadar hâlâ bir şans var.

Evet, eğer hızlı biçimlendirme yapıldıysa, görüntülerinizin kurtarılma şansı hâlâ var.

Büyük bir noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum. Kartı kullanmayı bırakın. Yazılan her yeni veri kurtarma ihtimalini düşürür. Ama herhangi bir taramadan önce bir adım daha eklerdim. Önce SD kartın tam bir imajını alın. Kartın kendisiyle değil, bu imajla çalışın. Kart tarama sırasında okuma hataları vermeye başlarsa, elinizde yine de o anda kartta ne varsa onun temiz bir kopyası kalır. Windows’ta USB Image Tool işe yarar. Mac veya Linux’ta, nasıl kullanacağınızı biliyorsanız dd veya ddrescue işe yarar.

Tam biçimlendirme, hızlı biçimlendirmeden daha kötüdür. GoPro’nuz kamera içinde normal bir biçimlendirme yaptıysa, bu çoğu zaman hızlı biçimlendirme davranışına daha yakındır, bu yüzden kurtarma hâlâ mümkündür. exFAT kartlar da dizin bilgilerini hızlı kaybetme eğilimindedir, bu da dosya adı kurtarmadan çok dosya oyma yöntemini daha önemli hâle getirir.

Disk Drill, GoPro görüntüleri için sağlam bir seçimdir çünkü birçok genel araca göre parçalanmış videoları daha iyi işler. Ben önce kart imajı üzerinde test ederdim. Oynatılabilir klipler bulursa, bunları SD karta geri değil, bilgisayarınıza kurtarın. Boyutları garip görünen dosyalar bulursa, örneğin 20 saniyelik bir sürüşten 12 GB’lık bir klip gibi, önce onları atlayın ve önizlenebilir sonuçlara odaklanın.

SD kart kurtarma yazılımı önerileri hakkında SEO dostu bir okuma için, bu kısa video bir araçta nelere bakmanız gerektiğini açıklamaya yardımcı oluyor, bu hızlı SD kart kurtarma yazılımı rehberini izleyin.

Yaygın tavsiyeye küçük bir itirazım var. Seyahat klipleri önemliyse LRV dosyalarını kontrol etmek için çok fazla zaman harcamayın. Bunlar düşük çözünürlüklü önizlemelerdir. Kanıt için yeterli olabilirler, ama anıları düzgün kalitede saklamak için iyi değillerdir.

Kart bağlantıyı kesiyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya yeniden biçimlendirilmesi isteniyorsa, kendi başınıza uğraşmayı bırakın ve bir laboratuvara gidin. İnsanların durumu daha da kötüleştirdiği nokta burasıdır.

Evet, belki. Garantisi yok, ama bir GoPro kartını biçimlendirmek her zaman gerçek video verilerini hemen silmez.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @suenodelbosque’a katılıyorum, ama insanların doğrudan orijinal kart üzerinde her kurtarma yöntemini denemeye başlaması gerektiğine biraz daha az ikna olmuş durumdayım. Görüntüler gerçekten yerine konamazsa, yapılacak en akıllıca şey karta bir deneme projesi gibi değil, kanıt gibi davranmaktır. Her ek bağlama, tarama ya da bir kez daha kontrol edeyim durumu, kart sorunluysa kurtarmayı daha da zorlaştırabilir.

Yeterince vurgulanmamış birkaç ek nokta:

• GoPro bazen kayıtları bölümlere ayırır, bu yüzden uzun bir klibin eksik olması her şeyin kaybolduğu anlamına gelmez. Kısmi parçaları kurtarabilirsiniz.
  • Quik gibi uygulamalar kullandıysanız, telefonunuzdaki veya bilgisayarınızdaki geçici önbellek klasörlerini kontrol edin. İnsanların kaybettiğini sandığı görüntülerin hâlâ orada düşük çözünürlüklü ya da kısmen senkronize edilmiş halde durduğunu gördüm.
  • Kart kamerada biçimlendirildiyse ve sonra yeniden kullanılmadıysa, yeni kayıt yapıldıktan sonraya kıyasla ihtimal çok daha iyidir. Asıl öldürücü olan üzerine yazmadır.
  • Kurtarma işe yararsa dosya adlarına veya klasör yapısına güvenmeyin. Ölçüt oynatma olsun.

Yazılım tarafında, evet, Disk Drill GoPro SD kart video kurtarma için daha iyi seçeneklerden biridir çünkü birçok genel silinen dosya kurtarma aracına göre kamera görüntülerini daha iyi işler. Yine de gerçekçi olmak gerekir: kliplerin %80’ini kurtarabilir, ya da %20’sini, ya da başta düzgün görünen ama yarısında bozulan dosyaları çıkarabilir. Aksiyon kamerası görüntülerinde bu oldukça normaldir.

Ayrıca, SD kart video kurtarma ile uğraşan insanlardan daha fazla görüş okumak isterseniz, şu başlık göz atmaya değer:
biçimlendirmeden sonra bir SD karttan video kurtarmanın en iyi yolları

Kart 0 bayt gösteriyorsa, sürekli bağlantısı kopuyorsa ya da takıldığında bilgisayarınız yavaşlamaya başlıyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. Bu bir uygulama daha çalıştırayım durumu değil. Bu laboratuvarlık bir durum. Biraz can sıkıcı, ama kartı tamamen mahvetmekten iyidir.

Yani evet, kurtarılabilir mi? Muhtemelen evet.
Evde kurtarılabilir mi? Çoğu zaman evet, eğer sadece biçimlendirme yapıldıysa ve yeni görüntü kaydedilmediyse.
Kusursuz şekilde kurtarılabilir mi? pek değil, her zaman değil. GoPro dosyaları fena halde sinir bozucu olabilir.

Kart biçimlendirildiyse ve sonra yeniden kullanıldıysa, @suenodelbosque, @nachtdromer ve @mikeappsreviewer tarafından dile getirilen “hala kurtarılabilir” iyimserliğine biraz temkinli yaklaşın. Kısa bir yeni kayıt bile en iyi kliplerinizin bulunduğu tam blokların üzerine yazabilir ve GoPro büyük video parçalarını hızlı yazar.

Bence yeterince vurgulanmayan bir nokta, kurtarılan dosyalarınızın yalnızca tarama sonucunda görünmesi değil, doğru codec/container yapısına sahip olup olmadığıdır. GoPro görüntüleri teknik olarak var olan ancak bozuk başlıklara veya eksik moov atomlarına sahip MP4 dosyaları olarak geri gelebilir. Bu durumda kurtarma savaşın yalnızca yarısıdır.

Disk Drill hakkında:

Artıları

• kamera/video verilerini bulmada başarılı
  • birçok kurtarma aracına göre kullanımı daha kolay
  • önizleme, gereksiz sonuçları elemenize yardımcı olur
  • biçimlendirilmiş SD kartlar için iyi bir seçenek

Eksileri

• bulunan dosyalar her zaman gerçekten oynatılabilir olmaz
  • video kurtarma kalitesi büyük ölçüde parçalanmaya bağlıdır
  • en ucuz seçenek değildir
  • derin taramalar biraz zaman alabilir

Yani evet, Disk Drill denemeye değer, ancak başarıyı dosya sayısına göre değil, baştan sona gerçekten oynayan kliplere göre değerlendirin. Kart tutarsız okunuyorsa veya kopyalama sırasında bağlantısı kesiliyorsa, kendiniz kurtarma yolunu bırakın. Evde kurtarma işlemlerinin genelde daha iyi değil, daha kötü hale geldiği nokta burasıdır.