Harici sabit diskim sorunsuz çalışıyordu, ancak bugün taktığımda dosyalarımın çoğu kaybolmuştu ve buna neyin sebep olduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Disk bilgisayarımda hâlâ görünüyor, bu yüzden verilerin hâlâ orada olduğunu umuyorum. Harici sabit diskimdeki dosyaların neden kaybolduğunu ve bunları güvenli bir şekilde kurtarmak için ne yapabileceğimi anlamama yardımcı olacak desteğe ihtiyacım var.
Windows sürücüyü hâlâ görüyorsa ve ona normal bir harf atıyorsa, bundan biraz olsun rahatlık duyardım. Gördüğüm kadarıyla bu durum çoğu zaman tamamen ölmüş bir sürücüden ziyade bir dosya sistemi karmaşasına, bozuk klasör kayıtlarına veya başka mantıksal bir soruna işaret eder. Eski bir harici HDD ile başıma gelmişti. Boş görünüyordu. Kullanılan alan hâlâ oradaydı. Dosyalar kurtarılabiliyordu.
İlk yapmayacağım şey onu onarmaya çalışmak olurdu.
Önce dosyalarınızı kurtarın. Sürücüyü düzeltmeyi sonra düşünün.
Hemen kaçınacağım birkaç şey:
- Windows biçimlendirme uyarısı verse bile biçimlendirmeyin.
- Sürücüye yeni hiçbir şey yazmayın.
- Henüz CHKDSK çalıştırmayın. Dosya sistemini toparlarken aynı zamanda kurtarmayı zorlaştırdığına şahit oldum, çünkü veriyi çekmeye çalıştığınız yapının bazı kısımlarını yeniden yazar.
Herhangi bir şey yüklemeden veya taramaya başlamadan önce kolay şeyleri kontrol edin:
- Dosya Gezgini’nde Gizli öğeleri açın.
- Sürücünün kullanılan alanına bakın. Rakamlar hâlâ beklediğinize yakın görünüyorsa, verileriniz çoğu zaman hâlâ oradadır.
- USB kablosunu değiştirin veya başka bir porta takın. Kulağa saçma geliyor ama bozuk bir kablonun bir sürücüyü yarı bozuk gibi gösterdiğini yaşadım.
Dosyalar hâlâ görünmüyorsa ve yedek de yoksa, kurtarma yazılımına geçerdim.
Ben Disk Drill ile başlardım. Düzeni basit olduğu ve on farklı kurtarma modu arasında tahmin yürüterek ilerlemem gerekmediği için kullandım. En sevdiğim kısmı disk imajı oluşturma özelliğiydi. Harici sürücünüz bağlantıyı kesmeye başlarsa, aşırı yavaşlarsa veya okuma sırasında garip davranırsa, önce bir imaj oluşturun. Bu size sürücünün sektör düzeyinde tam bir kopyasını verir, sonra da orijinal diski tekrar tekrar zorlamak yerine kopyayı tararsınız.
Ben şu sırayı izlerdim:
- Disk Drill’i ana dahili sürücünüze veya başka sağlıklı bir diske yükleyin. Sorunlu sürücünün üzerine kurmayın.
- Programı açın ve eksik dosyaların bulunduğu harici sürücüyü seçin.
- Sürücü kararsız görünüyorsa önce yerleşik araçla bir disk imajı oluşturun, ardından imaj dosyasını tarayın.
- Sürücü stabil görünüyorsa Search for lost data seçeneğine tıklayın.
- Tarama türünü sorduğunda Universal Scan seçeneğini seçin. Ben bunu neredeyse her zaman yapardım. Birden fazla kurtarma yöntemini tek geçişte birleştirir: silinmiş dosya araması, hasarlı dosya sistemi kayıtları, kayıp bölüm kontrolleri ve dosya imzası algılama.
- Taramanın bitmesine izin verin. Büyük sürücüler biraz zaman alır. Biliyorum, uzuyor.
- Sonuçları gözden geçirin ve özellikle önemli olanlardan birkaç dosyanın önizlemesini açın. Büyük bir toplu kurtarma yapmadan önce her zaman birkaç fotoğrafı, belgeyi veya videoyu test ederim.
- Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin. Kurtarma sırasında onları asla aynı harici diske geri koymayın.
Windows’ta Disk Drill size 100 MB’a kadar ücretsiz kurtarma sunar; bu da para harcamadan önce kayıp dosyalarınızın görünüp görünmediğini test etmek için yeterlidir.
Önemli dosyalarınız güvende olduktan sonra onarım ya da tam bir yeniden biçimlendirme düşünürdüm. Sürücü bundan sonra da garip davranmaya devam ederse, önemli hiçbir şey için ona bir daha güvenmezdim. Değiştirirdim.
Kendin yap yolunu hızlıca bırakacağım yerlerden biri olası donanım arızasıdır. Sürücü tıklıyorsa, sürtünme sesi çıkarıyorsa, birkaç dakikada bir bağlantıyı kesiyorsa, yanıt vermesi çok uzun sürüyorsa veya Windows’tan kayboluyorsa, fişini çeker ve rahat bırakırdım. Yazılım arızalı donanımı düzeltemez. Daha fazla tarama bazen zayıf bir sürücüyü daha da kötüleştirir.
Dosyalar gerçekten önemliyse, aile fotoğrafları, iş arşivleri, eski proje klasörleri, geri getiremeyeceğiniz şeyler, evde kurtarmayı atlar ve profesyonel bir veri kurtarma servisine giderdim. Pahalı mı, evet. Yine de sürücünün kendisi hasta görünüyorsa daha güvenli seçenek budur.
Sürücü hâlâ bağlanıyor ve normal kapasiteyi gösteriyorsa, dosyaların mı kayıp olduğunu yoksa dosya tablosunun mu bozuk olduğunu kontrol ederdim. Bunlar farklı şeyler. @mikeappsreviewer yeni veri yazmaktan kaçınmakta haklı. Format atlamaya katılıyorum. Yine de CHKDSK konusunda biraz daha az katıyım. Onu yalnızca önemli şeyleri içinden aldıktan sonra kullanırım, asla önce değil.
Önce yapacağım birkaç ek kontrol:
-
Disk Yönetimini açın.
Bölümün hâlâ doğru boyutu ve dosya sistemini gösterip göstermediğine bakın. RAW görünüyorsa bu bozulmaya işaret eder. -
SMART sağlığını kontrol edin.
CrystalDiskInfo veya sürücü üreticisinin aracını kullanın. Yeniden eşlenen sektörler, bekleyen sektörler veya artan okuma hataları görürseniz, sürücüyle uğraşmayı bırakın ve verileri hızla kopyalayın. -
Başka bir bilgisayarda deneyin.
Bu, bozuk bir USB denetleyicisini, sürücü sorununu veya garip bir Windows profil sorununu elemenizi sağlar. Sürücülerin bir bilgisayarda boş görünüp diğerinde gayet iyi göründüğünü gördüm. Saçma, ama oluyor. -
Olay Görüntüleyicisine bakın.
Windows Günlükleri, Sistem. Disk, Ntfs, Kernel-PnP için filtreleyin. Tekrarlanan G/Ç hataları size Dosya Gezgini’nin verdiğinden daha fazlasını söyler.
Dosyalar hâlâ kayıpsa, Disk Drill sağlam bir seçimdir. Özellikle bozuk bir sabit sürücüden veri kurtarmanız ve harici bir HDD’den eksik dosyaları geri yüklemeniz gerekiyorsa, harici sürücü veri kurtarma taraması için onu kullanırdım. Önce tarayın, dosyaları önizleyin, sonra farklı bir diske kurtarın.
Ayrıca, klasörleriniz TV, yönlendirici, DVR veya Mac’e taktıktan sonra kaybolduysa, dosya adlandırmasını ve izinleri kontrol edin. Bazı cihazlar diski dağınık bir durumda bırakır.
Bozuk bir sabit sürücüden dosyaların nasıl kurtarılacağı konusunda hızlı bir görsel istiyorsanız bu da yardımcı olabilir: bozuk bir sabit sürücüden dosyalar nasıl kurtarılır.
Kullanılan alan hâlâ beklediğinizle eşleşiyorsa, şansınız genelde fena değildir. Sürücü tıklıyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, durun ve bir uzmana gidin.
Sürücü hâlâ bağlanıyor ve beklenen kapasiteyi gösteriyorsa, daha derine inmeden önce bunun bir izin/görünüm sorunu olup olmadığını da kontrol ederdim. Silinmiş gibi görünen her şey gerçekten gitmiş değildir. Windowsun bir güncellemeden sonra farklı bir kullanıcı bağlamı atadığını ve birden klasörlerin sahiplik/izinler düzeltilene kadar boş göründüğünü gördüm. Bu yüzden hâlâ görebildiğiniz üst klasörlerden birine sağ tıklayın, Güvenlik sekmesini kontrol edin ve hesabınızın gerçekten erişimi olup olmadığına bakın.
Sürücüye yazmama konusunda çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @caminantenocturno ile aynı fikirdeyim. Biraz farklı düşündüğüm nokta, insanların bazen yazılım taramalarına biraz fazla hızlı yönelmesi. Önce dosyaların kısayola dönüştürülüp dönüştürülmediğini kontrol edin, özellikle de sürücü daha önce halka açık bir PCye veya şüpheli bir makineye takıldıysa. Kötü amaçlı yazılımlar bunu yapmayı sever. Ayrıca Komut İsteminde harici sürücü harfi üzerinde şunu çalıştırın:
attrib -h -r -s /s /d X:\*.*
X yerine sürücü harfinizi yazın. Dosyalar sadece gizli/sistem olarak işaretlendiyse bu onları görünür yapabilir. Eski numara, hâlâ insanların düşündüğünden daha sık işe yarıyor.
Bir diğer şey, sürücü bazında silinen öğeleri gösteren araçlarla geri dönüşüm kutusunu kontrol edin ve kök dizinden *.jpg veya *.docx gibi joker karakterlerle sürücüyü doğrudan arayın. Bazen klasör ağacı bozulur ama dosyalar hâlâ dizinlenir.
Temel kontroller işe yaramazsa, evet, Disk Drill harici sabit sürücü veri kurtarma için sağlam bir sonraki adımdır, özellikle de sürücü görünüyorsa ama dosyalar kaybolduysa. Diskte herhangi bir şeyi değiştirmeden önce nelerin kurtarılabildiğini önizlemek için kullanırdım.
Ayrıca şunu da okumaya değer: gerçek harici sabit sürücü veri kurtarma başarı hikayesi
Kimsenin yeterince bahsetmediği bir uyarı: bu durum güvenli kaldırma başarısız olduktan, elektrik kesildikten veya TVye takıldıktan hemen sonra olduysa, klasör yapısı silinmiş değil sadece karışmış olabilir. Sinir bozucu ama düzeltilebilir. Sürücü tıklama sesleri çıkarmaya başlarsa veya Exploreri donduruyorsa, onunla uğraşmayı bırakın çünkü işte o zaman kendin yap girişimi şuna dönüşür: neden durumu daha kötü hale getirdim.