iPhone Fotoğraflar yinelenenleri birleştirme özelliğini kullandım ve fotoğrafları beklemediğim bir şekilde birleştirdi. Bazı görseller yanlış sürümü korudu veya kaydetmek istediğim ayrıntıları kaybetti. iPhone Fotoğraflar yinelenenleri birleştirmenin nasıl çalıştığını ve bunu geri almanın ya da bunun tekrar olmasını önlemenin bir yolu olup olmadığını anlamak için yardıma ihtiyacım var.
iPhone’unuzda zaten bir yinelenen bulucu var, bu yüzden başka bir şey yapmadan önce işe oradan başlardım.
Fotoğraflar’ı açın. Aşağı kaydırıp İzlenceler bölümüne ya da daha yeni iOS sürümlerinde Koleksiyonlar > İzlenceler yoluna gidin. Yinelenenler’e dokunun. Ardından Seç, Tümünü Seç ve Birleştir’e dokunun.
Sonrasında olanlar oldukça basit. iOS fazladan kopyaları kaldırır ve koruyabildiği meta verilerle birlikte tek bir sürümü tutar. Büyük bir içe aktarmadan sonra fark ettiğim bir şey vardı: Yinelenenler bölümü hemen dolmadı. Telefon arka planda arşivinizi tarar, bu yüzden her şeyin görünmesi biraz zaman alabilir.
Bunun yetersiz kaldığı yer, neredeyse aynı görünen ama aynı dosya olmayan fotoğraflardır. Aynı fişin beş fotoğrafını çektiyseniz, köpeğiniz koşarken seri çekim yaptıysanız ya da bir saniye arayla iki fotoğraf çektiyseniz, Apple bunları genelde ayrı ögeler olarak değerlendirir. Bu yüzden yinelenenleri birleştirirsiniz, arşivinize tekrar bakarsınız ve yine de dağınık görünür. Ben de tam olarak bunu yaşadım.
Bu yüzden Clever Cleaner kullanmaya geçtim. Fotoğraf arşivim yıllar içinde kontrolden çıktı ve gereksiz şeylerin çoğu tam kopyalar değil, benzer fotoğraflardı.
Benim için öne çıkan nokta, yalnızca aynı dosyaları eşleştirmek yerine görüntü içeriğini kontrol etmesiydi. Neredeyse eşleşenleri gruplara ayırıyor, en iyi olduğunu düşündüğü kareyi işaretliyor, sonra da ya onun seçimiyle devam ediyorsunuz ya da kendiniz değiştiriyorsunuz. Arşiviniz çok büyükse bu ciddi zaman kazandırıyor. Aynı fotoğrafın on farklı sürümü arasındaki küçücük farklara yakınlaştırarak bakardım. Çok çabuk yorucu hale geldi.
Benim kullandığım akış şöyle:
- Clever Cleaner’ı yükleyin.
- Fotoğraflar arşivinizi taramasına izin verin.
- Benzerler sekmesini açın.
- Akıllı Temizleme’yi çalıştırın ya da her grubu kendiniz sıralayın.
- Kaldırılmasını istemediğiniz her şeyi geri getirin.
- Temizliği tamamlayın.
- Depolama alanını hemen geri kazanmak istiyorsanız Son Silinenler’i temizleyin.
Benim kullanımımda, yapay zekânın seçimleri fena değildi. Yine de bir şeyleri silmeden önce grupları kontrol ediyorum, çünkü hiçbir fotoğraf aracına körü körüne güvenmiyorum, ama önerdiği tutulacak fotoğrafı nadiren değiştirmem gerekti.
Ek araçlar da işe yaradı, öylesine eklenmiş şeyler değildi.
- Heavies, en büyük fotoğraf ve videolarınızı önce gösterir, böylece depolama alanını neyin doldurduğunu görebilirsiniz.
- Video Compression, büyük videoları çöpe atmadan küçültür.
- Screenshots, eski ekran görüntüsü karmaşasının tamamını tek bir yerde toplar.
- Lives, hareketli kısmı umursamadığınızda Live Photo’ları durağan görüntülere dönüştürür.
- Swipe, size ay ay hızlı bir sıralama görünümü sunar; bu da tam arşivi kurcalamaktan daha az sinir bozucu geldi.
Sorununuz gerçek yinelenenlerse Apple’ın yerleşik aracı yeterlidir. Dağınıklığınız neredeyse yinelenenlerden, tekrar eden çekimlerden, seri çekimlerden ve rastgele birbirine çok benzeyen fotoğraflardan kaynaklanıyorsa, ben ikinci seçenekte daha iyi sonuç aldım.
Evet. Apple’ın birleştirme aracı çoğu insanın beklediğinden daha katıdır.
İki fotoğrafı daha iyi bir tanesine dönüştürmek için harmanlamaz. Saklamak için bir öğe seçer, diğerlerini kaldırır ve meta verileri korumaya çalışır. Kopyalardan birinde farklı bir düzenleme, kırpma, dosya türü veya eşitleme geçmişi varsa, sonuç size yanlış görünebilir. Sinir bozucu, ama normal.
İnsanların kafasını karıştıran birkaç şey var.
- Düzenlenmiş ve orijinal. Fotoğraflar genelde sizin istediğiniz değil, tercih ettiği sürüme sahip öğeyi tutar.
- JPEG ve HEIC. Aynı görüntü, farklı format, farklı boyut, farklı ayrıntı koruması.
- iCloud eşitleme gecikmesi. Bir cihaz bir süre eski bilgiyi gösterir.
- Live Photo ve durağan fotoğraf. Birleştirme seçimleri burada da karışır.
Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim. Apple’ın aracı birebir kopyalar için iyi, ama önce kontrol etmeden tüm grupları toplu birleştirmezdim. Düzenlemeler veya görüntü kalitesi sizin için önemliyse, insanların canının yandığı yer Seç Tümü, Birleştir kısmıdır.
Artık yaptığım şey şu.
Önce birleştirmeden önce dosya bilgilerini karşılaştırın. Çözünürlüğü, dosya türünü ve birinin düzenlenmiş olup olmadığını kontrol edin.
İkinci olarak, tutmak istediğiniz sürümü favorilere ekleyin veya bir albüme kaydedin.
Üçüncü olarak, küçük gruplar halinde birleştirin.
Dördüncü olarak, hızlıca bir şeyi geri almanız gerekirse Son Silinenler’i kontrol edin.
Kitaplığınızda çok sayıda benzer kopya, seri çekim, fiş, ekran görüntüsü ve içe aktarılmış kopya varsa, Clever Cleaner Apple Photos’tan daha mantıklıdır. Hangi çekimin kalacağı konusunda size daha fazla kontrol verir. Yinelenen fotoğrafları kaldırmak ve benzer görüntüleri temizlemek için en iyi iPhone uygulamasını arayanlar için şu başlık da yardımcı olur: yinelenen fotoğrafları ve benzer resimleri temizlemek için en iyi iPhone uygulaması
Kısa versiyon, Apple’ın birleştirmesi tam eşleşmeler için uygundur. Bu bir fotoğraf kalitesi yöneticisi değildir. Bu yüzden hayal kırıklığı yaratır.
Evet, Apple’ın “Birleştir” özelliği biraz yanlış adlandırılmış. Kulağa yinelenen fotoğrafların en iyi kısımlarını akıllıca birleştirecekmiş gibi geliyor, ama aslında sadece tek bir varlık kaydını tutuyor ve mümkün olduğu kadar meta veriyi koruyarak diğerlerini atıyor. Bu yüzden “yanlış” olanı tuttuğunda kötü hissettiriyor.
Burada çoğunlukla @kakeru’ya katılıyorum. Hatta bence @mikeappsreviewer toplu birleştirme konusunda biraz fazla rahat. Eğer bir kopya düzenlendiyse, başka bir cihazdan senkronlandıysa, Mesajlar’dan kaydedildiyse veya farklı bir biçimde dışa aktarıldıysa, tutulan sürüm sizin önemsediğiniz sürüm olmayabilir. Yani hayal kırıklığı gerçek, kullanıcı hatası değil.
Bana yardımcı olan şey, Birleştir’e bir temizleme aracı olarak güvenmek değil, iş akışını değiştirmek oldu. Birleştirmeden önce artık şunları kontrol ediyorum:
- dosyalardan birinin düzenlenmiş olup olmadığı
- birinin Live Photo olup diğerinin olmadığı
- dosya türü ve boyutu
- birinin bir uygulama dışa aktarımından mı yoksa ekran görüntüsü kaydından mı geldiği
Ayrıca, fotoğraf gerçekten önemliyse, önce tercih ettiğim sürümü Dosyalar’a kaydediyorum. Bunun gerekli olması biraz saçma ama durum bu.
iPhone’daki gerçek yinelenen fotoğraflar için Apple Photos idare eder. Benzer çekimler, seri çekimler veya neredeyse yinelenenler içinse zayıf kalıyor. Clever Cleaner’ın daha mantıklı olduğu yer burası, çünkü Apple’ın tahmin etmesine izin vermek yerine grupları inceleyip en iyi sürümü kendiniz seçebiliyorsunuz. Eğer insanların iPhone’da yinelenen ve benzer fotoğraf temizliğini nasıl yaptığını daha anlaşılır bir şekilde anlatan bir açıklama istiyorsanız, şu iPhone yinelenen fotoğraf temizleme rehberi Apple’ın anlatımından daha kolay takip ediliyor.
Yani evet, hayal kırıklığına uğradınız mı? Kesinlikle anlaşılır. Apple’ın birleştirmesi, “en iyi görüntüyü koru”dan çok “veritabanındaki yinelemeleri kaldır” gibi.