Jak odzyskać dane z karty CF z utraconymi plikami obrazów?

Próbuję odzyskać utracone pliki obrazów z karty CompactFlash po tym, jak zdjęcia nagle zniknęły podczas transferu. Na karcie są ważne zdjęcia potrzebne mi do pracy i mam nadzieję, że ktoś może polecić najlepsze kroki odzyskiwania danych z karty CF lub oprogramowanie, które faktycznie działa.

Fotografuję wydarzenia zawodowo i tak, niewiele rzeczy jest gorszych niż wsunięcie karty CompactFlash do czytnika i zobaczenie pustki albo jakiegoś paskudnego komunikatu o uszkodzeniu danych. Miałem takie sytuacje po długich zleceniach, po weselach, po pracach, przy których nie było drugiej szansy. Dobra wiadomość jest taka, że pliki często nadal tam są. Trzeba przestać grzebać przy karcie i odzyskać je we właściwy sposób.

Jeśli chcesz najszybszej drogi z najmniejszym bałaganem, zacząłbym od dedykowanego oprogramowania do odzyskiwania danych zamiast skakania między przypadkowymi darmowymi narzędziami. Najlepsze wyniki miałem z Disk Drill. Przekonało mnie to, jak radził sobie z dużymi zestawami plików RAW, takimi jak CR2, NEF i ARW, a także z pociętymi klipami wideo z nagrań o wyższym bitrate. PhotoRec kiedyś faktycznie odzyskał mi dane, ale wrzucił wszystko do jednego wielkiego stosu z plikami o zmienionych nazwach, co było koszmarem do posortowania. Recuva była w porządku do podstawowych rzeczy, ale poległa przy profesjonalnych formatach aparatów. Disk Drill wydawał się mniej chaotyczny, a opcja podglądu oszczędziła mi czas, bo mogłem sprawdzić pliki przed ich przywróceniem.

Co zrobiłbym najpierw

1. Zainstaluj aplikację do odzyskiwania na głównym dysku komputera. Umieść ją na dysku wewnętrznym lub innym sprawnym nośniku. Nie instaluj niczego na karcie CF.
  2. Utwórz pełny obraz karty. Jeśli karta działa niestabilnie, jest wolna lub zgłasza błędy odczytu, najpierw utwórz kopię bajt po bajcie. Skanuj obraz, a nie kartę. Nauczyłem się tego zbyt późno i to ma znaczenie.
  3. Uruchom skanowanie. Wybierz kartę CF lub utworzony plik obrazu, a następnie pozwól skanowaniu się zakończyć. Nie przerywaj go tylko dlatego, że brakuje ci cierpliwości.
  4. Sprawdź podgląd znalezionych plików. Otwórz zdjęcia i filmy w wynikach i sprawdź, co jest nienaruszone, zanim cokolwiek odzyskasz.
  5. Odzyskaj dane na inny dysk. Zapisz uratowane pliki na SSD, dysku twardym lub w pamięci zewnętrznej. Nigdy nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie CF.

Podczas skanowania pojawia się kwestia, w której ludzie często popełniają błąd. Uszkodzenie często oznacza, że mapa systemu plików jest naruszona, a nie same dane obrazu. Twoim zadaniem jest więc unikanie nadpisania czegokolwiek i utrzymanie karty w stabilnym stanie wystarczająco długo, aby skopiować z niej dane.

Zasady, których bym nie łamał

1. Przestań używać karty. Żadnych zdjęć testowych. Niczego nie usuwaj. Nie próbuj robić jeszcze jednej serii, żeby sprawdzić, czy nadal działa. Każdy zapis naraża stare pliki na ryzyko.
  2. Nie formatuj jej, gdy komputer o to poprosi. Użyj czytnika kart, a nie kabla USB od aparatu. Jeśli Windows lub macOS wyświetli monit o formatowanie, kliknij nie. Wiem, że ten komunikat wygląda, jakby miał pomóc. Nie pomaga.
  3. Sprawdź, czy system nadal widzi kartę. W systemie Windows otwórz Zarządzanie dyskami. Na Macu otwórz Narzędzie dyskowe. Jeśli karta pojawia się z oczekiwanym rozmiarem, oprogramowanie do odzyskiwania nadal ma duże szanse powodzenia. Jeśli komputer w ogóle jej nie wykrywa albo karta została fizycznie uszkodzona, wchodzisz już na poziom laboratorium i usługa taka jak CleverFiles data recovery zaczyna mieć więcej sensu.
  4. Spodziewaj się, że niektóre odzyskane filmy będą dziwne. Zdjęcia często wracają w lepszym stanie niż wideo. Jeśli klip nie chce się otworzyć, wypróbuj VLC Media Player i ustaw go tak, aby zawsze naprawiał uszkodzone pliki AVI. W przypadku uszkodzonych nagłówków Untrunc pomógł mi kiedyś przy mocno uszkodzonym zestawie plików z rejestratora. To brzydka metoda, ale warto spróbować.
  5. Naprawiaj kartę dopiero wtedy, gdy pliki są bezpieczne. Gdy wszystko zostanie skopiowane i sprawdzone, dopiero wtedy zajmij się kartą. CHKDSK w Windowsie albo Pierwsza pomoc na Macu mogą usunąć błędy systemu plików. Przez większość czasu formatuję kartę w aparacie, zanim użyję jej ponownie. Jeśli karta nadal sprawia problemy, wycofuję ją z użycia. Nie warto ryzykować.

Więc tak, nie panikuj, ale też nie improwizuj. Wyjmij kartę, porządnie ją przeskanuj, odzyskaj dane na inny dysk i sprawdź pliki, zanim zrobisz cokolwiek innego. Już wcześniej udawało mi się przywrócić sesje z kart CF, które wyglądały na martwe. Tutaj wygrywa powolne i ostrożne działanie.

Jeśli zdjęcia zniknęły podczas transferu, sprawdziłbym też czytnik i ścieżkę przesyłu, a nie tylko kartę. Widziałem, jak tanie czytniki USB powodowały częściowe uszkodzenie katalogów, podczas gdy dane obrazów pozostawały nienaruszone. Więc tak, najpierw odzysk, ale wymień czytnik, zanim zrobisz cokolwiek innego.

@mikeappsreviewer opisał główny proces odzyskiwania. Różnię się w jednym punkcie. Przetestowałbym 2 narzędzia, a nie trzymał się jednego od początku. Disk Drill to solidny pierwszy wybór, ponieważ dobrze obsługuje formaty zdjęć RAW, a jego podgląd oszczędza czas. Jeśli nie odzyska struktury folderów, uruchom po nim PhotoRec jako drugi etap dla odzyskiwania opartego na sygnaturach. Bardziej chaotyczny wynik, ale lepszy zasięg. Ten zestaw uratował mi już niejeden zrzut z karty CF.

Co bym zrobił:

1. Włóż kartę CF do sprawdzonego, działającego czytnika.
  2. SMART nie ma tu znaczenia, więc skup się na stabilności odczytu i na tym, czy pojemność wyświetla się prawidłowo.
  3. Jeśli karta się montuje, jeszcze nic z niej nie kopiuj.
  4. Przeskanuj ją w Disk Drill i posortuj wyniki według typu pliku i daty.
  5. Przywróć pliki na inny dysk.
  6. Porównaj liczbę odzyskanych plików z tym, ile zdjęć powinno być z sesji.

Dla SEO i prostego sformułowania użyj tego:
Odzyskiwanie plików z sformatowanej karty CF, przewodnik odzyskiwania zdjęć krok po kroku

Jeśli chcesz też szybkie wizualne wyjaśnienie, to jest całkiem dobre:
obejrzyj szybki poradnik odzyskiwania zdjęć z karty CF

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli miniatury się wyświetlają, ale pełne obrazy nie działają, szanse na pełne odzyskanie są mniejsze. Nadal warto jak najszybciej wykonać skanowanie. Czas ma znaczenie, i jeszcze nie formatuj karty.

Dodałbym jedną rzecz, której @mikeappsreviewer i @viajantedoceu tylko lekko dotknęli: jeśli to są zdjęcia z pracy, najpierw zrób obraz karty CF, nawet jeśli wydaje się czytelna. Nie tylko dla „bezpieczeństwa”, ale dlatego, że niektóre karty CF zaczynają szybko się degradować, gdy tylko pojawią się na nich błędy. Drugi pełny skan później może faktycznie zwrócić mniej plików. Nauczyłem się tego w irytujący sposób.

Moje podejście trochę różni się też co do kolejności używania oprogramowania. Nie rzucałbym się od razu na całą serię narzędzi jedno po drugim, chyba że pierwszy przebieg da słabe wyniki. Każdy dodatkowy odczyt niestabilnej karty to nadal obciążenie. Zacznij od jednego solidnego przebiegu, najlepiej na obrazie karty, a dopiero potem użyj drugiego narzędzia, jeśli będzie to potrzebne. Do tego Disk Drill ma sens, bo całkiem dobrze radzi sobie z odzyskiwaniem zdjęć z kart CompactFlash i pozwala podejrzeć możliwe do odzyskania pliki, zanim zapiszesz je gdzie indziej.

Kilka praktycznych rzeczy, które ludzie pomijają:

• Wypróbuj inny czytnik i inny port USB
  • Wyłącz wszelkie aplikacje do autoimportu zdjęć przed ponownym podłączeniem karty
  • W systemie Windows sprawdź Podgląd zdarzeń pod kątem błędów dysku/odczytu
  • Na Macu zajrzyj do Console, jeśli karta ciągle się rozłącza
  • Jeśli karta robi się nietypowo gorąca, przestań się z nią bawić

Poza tym, jeśli pliki „zniknęły podczas transferu”, nie ignoruj też dysku docelowego. Czasami karta jest w porządku, a to aplikacja do importu lub baza danych się pogubiła. Najpierw wyszukaj na komputerze według rozszerzenia plików: CR2, CR3, NEF, ARW, JPG, DNG — czegokolwiek używa twój aparat.

Jeśli potrzebujesz więcej informacji, to będzie przydatne:
Wskazówki dotyczące odzyskiwania zdjęć z kart CompactFlash i rzeczywiste rozwiązania użytkowników

W skrócie: przestań używać karty CF, sklonuj ją, jeśli to możliwe, przeskanuj klon za pomocą Disk Drill, odzyskaj pliki na inny dysk, a potem zdecyduj, czy karta nadaje się już tylko do wyrzucenia. Jeśli komputer nie potrafi stabilnie wykrywać karty, pomiń samodzielne próby i oddaj ją specjaliście, zanim będzie gorzej.

Najpierw sprawdziłbym jedną rzecz, o której inni tylko wspomnieli: czy „brakujące” zdjęcia nie znajdują się już na komputerze, ale aplikacja do importu je ukryła. Widziałem, jak Lightroom, Zdjęcia i narzędzia importu od producentów zawieszały się w połowie transferu, a potem zostawiały pliki w folderze tymczasowym lub folderze z datą, pokazując jednocześnie niekompletny import. Zanim zrobisz cokolwiek więcej z kartą CF, przeszukaj dysk docelowy według rozszerzenia i rozmiaru pliku, a nie tylko nazwy pliku.

Jeśli pliki naprawdę zniknęły z widoku karty, w większości zgadzam się z @viajantedoceu, @mike34 i @mikeappsreviewer, ale pominąłbym CHKDSK lub First Aid, dopóki odzyskiwanie nie zostanie zakończone i zweryfikowane. Te narzędzia mogą sprawić, że bałagan możliwy do odzyskania będzie wyglądał czyściej, po cichu poświęcając odwołania do plików.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Inny czytnik, inny kabel/port.
  2. Sprawdź, czy karta zgłasza prawidłową pojemność.
  3. Jeśli jest stabilna, utwórz obraz karty CF.
  4. Najpierw przeskanuj ten obraz programem Disk Drill.
  5. Dopiero jeśli wyniki będą niepełne, użyj później narzędzia opartego na sygnaturach.

Zalety Disk Drill:

• dobra obsługa zdjęć RAW
  • podglądy pomagają odfiltrować śmieci
  • bardziej uporządkowana struktura odzyskiwania niż w wielu darmowych narzędziach

Wady Disk Drill:

• nie jest to najtańsza opcja
  • głębokie skanowanie może być powolne
  • czasami znajduje dużo duplikatów/fragmentów RAW

Nie zgadzam się z nastawieniem próbuj szybko wielu narzędzi: na niestabilnej karcie CF zbyt częste ponowne odczytywanie nie jest darmowe. Jeśli karta się rozłącza, zwalnia do ślamazarnego tempa lub zgłasza błędy wejścia/wyjścia, przerwij samodzielne działania i oddaj ją do laboratorium. To jest granica.