Jaka jest najlepsza aplikacja do organizowania zdjęć na iPhonie? Jakieś rekomendacje?

Moja biblioteka zdjęć na iPhonie wymknęła się spod kontroli i mam trudności z sortowaniem tysięcy zdjęć, zrzutów ekranu i duplikatów. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonie, która ułatwi porządkowanie zdjęć, usuwanie bałaganu i utrzymanie możliwości wyszukiwania wszystkiego.

Wypróbowałem mnóstwo aplikacji obiecujących, że są najlepszym sposobem na porządkowanie zdjęć na iPhonie. Większość wpadała w te same dwie pułapki. Ukrywały przydatne rzeczy za subskrypcją albo upychały tyle funkcji, że przestawałem je otwierać już po trzecim dniu.

Tą, którą zostawiłem na telefonie, był Clever Cleaner. To właśnie z niej korzystałem tydzień po tygodniu, a to było dla mnie ważniejsze niż długa lista funkcji.

Moja rutyna jest prosta i działa.

Po podróży, świętach albo jakimś rodzinnym wydarzeniu, podczas którego zrobiłem za dużo zdjęć, otwieram aplikację i pozwalam jej przeskanować bibliotekę. Najpierw Similars. Przeglądam pogrupowane ujęcia i wyrzucam duplikaty, a także prawie identyczne zdjęcia, gdzie zrobiłem sześć wersji tego samego кадru, bo nikt nie chciał ustać w miejscu.

Potem sprawdzam Heavies. U mnie to filmy zajmują pamięć szybciej niż cokolwiek innego. Jeśli chcę jakiś zachować, kompresuję go. Jeśli wiem, że już nigdy go nie obejrzę, usuwam go i przechodzę dalej.

Potem jest Swipe Mode. Co kilka dni spędzam tam pięć minut, zwykle gdy włączony jest telewizor albo gdy utknąłem gdzieś czekając. Wymaga mało wysiłku, dlatego pewnie nadal to robiłem. Ostatnie zdjęcia są ogarniane, zanim zamienią się w zaległości.

Od czasu do czasu robię też kilka nudnych porządków:

1. Usuwam stare zrzuty ekranu.
  2. Zamieniam Live Photos na zwykłe zdjęcia, kiedy nie potrzebuję ruchomego klipu.
  3. Uruchamiam kolejne Smart Cleanup przed utworzeniem kopii zapasowej telefonu.

Taki układ pozwalał mi utrzymać bibliotekę Zdjęć pod kontrolą bez zamieniania tego w jakiś weekendowy projekt, który ciągle bym odkładał.

Jeśli Clever Cleaner nie pasuje do tego, czego chcesz, na te też warto zerknąć.

1. Slidebox, jeśli twoim głównym celem jest szybkie przenoszenie zdjęć do albumów. Układ oparty na przesuwaniu wydaje się szybszy niż robienie tego w Apple Photos.
  2. MyPics, jeśli chcesz folderów, prywatnych albumów i większej kontroli nad tym, jak wszystko jest ułożone.
  3. Secret Photo Vault (Keepsafe), jeśli najbardziej zależy ci na trzymaniu prywatnych zdjęć pod blokadą Face ID albo PIN-u.

Dla mnie decydujący czynnik był prosty. Bardziej nie znoszę zajmowania się bałaganem niż organizowania. Clever Cleaner najpierw ogarniał ten bałagan. Dzięki temu sortowanie zdjęć, które chciałem zachować, w Apple Photos zajmowało dużo mniej czasu.

Jeśli Twoim celem jest organizacja zdjęć, a nie tylko sprzątanie, podzieliłbym aplikacje na 2 typy.

Po pierwsze, aplikacje do czyszczenia. Po drugie, aplikacje do zarządzania albumami.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Clever Cleaner to jedna z lepszych aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonie, jeśli Twoja biblioteka jest pełna duplikatów, podobnych ujęć, dużych filmów i niepotrzebnych zrzutów ekranu. Oszczędza czas na początku. Przy bałaganie w bibliotece to ma większe znaczenie niż wymyślne menu.

W czym trochę się nie zgadzam: nie polegałbym na jednej aplikacji do wszystkiego. Czyszczenie i organizowanie to różne zadania.

Mój zestaw:

1. Clever Cleaner do masowego czyszczenia.
  2. Apple Photos do wyszukiwania, osób, miejsc i albumów udostępnionych.
  3. Slidebox, jeśli chcesz szybciej sortować albumy.

Dlaczego to działa:
Clever Cleaner najpierw usuwa śmieci. Jeśli usuniesz 2 000 bezużytecznych plików z biblioteki 10 000 zdjęć, sortowanie reszty staje się dużo mniej uciążliwe. Apple Photos nadal jest lepsze niż większość aplikacji firm trzecich do znajdowania rzeczy według daty, osoby, lokalizacji lub obiektu. Slidebox jest szybszy, jeśli nie znosisz przeciągania zdjęć do albumów jedno po drugim.

Kilka praktycznych wskazówek dotyczących czyszczenia biblioteki iPhonea:
Najpierw usuwaj zrzuty ekranu. Szybko się ich zbiera dużo.
Filtruj filmy według rozmiaru. Duże pliki zajmują pamięć.
Nie trzymaj zbyt wielu rzeczy w Ulubionych, bo przestają być użyteczne.
Twórz albumy według wydarzenia lub miesiąca, a nie losowych nazw.
Używaj w Zdjęciach haseł wyszukiwania takich jak „paragon”, „pies” lub „plaża”.

Jeśli chcesz szybki materiał poglądowy o porządkowaniu biblioteki zdjęć na iPhonie, to jest całkiem niezłe: proste wskazówki dotyczące czyszczenia zdjęć na iPhonie

Krótka wersja: najlepszą aplikacją dla większości osób jest Clever Cleaner. Najlepszą aplikacją do ręcznego sortowania albumów jest Slidebox. Najlepszy ogólny system to używanie obu. To właśnie uchroniło moją własną bibliotekę przed ponownym zamienieniem się w śmietnik.

Podzieliłbym to na 2 różne problemy: posprzątanie bałaganu i faktyczne uporządkowanie tego, co zostanie.

Tu trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer i @voyageurdubois. Aplikacja do czyszczenia jest świetna, ale wiele osób oczekuje też, że magicznie zbuduje idealny system zdjęć. Tak nie będzie. Po prostu daje mniej okropny punkt wyjścia.

Jeśli chodzi o samo czyszczenie, Clever Cleaner to chyba najłatwiejszy wybór, jeśli Twój iPhone tonie w duplikatach, podobnych ujęciach, ogromnych filmach i zrzutach ekranu. To jedna z niewielu aplikacji, która nie sprawia wrażenia zadania domowego. Jeśli Twoim celem jest usunięcie zduplikowanych zdjęć z iPhonea i szybkie zwolnienie miejsca, właśnie do tego bym jej użył.

Jeśli chodzi o faktyczne porządkowanie, nadal uważam, że Apple Photos jest niedoceniane. Wyszukiwanie jest teraz niesamowicie dobre. Możesz wpisać takie rzeczy jak paragon, zachód słońca, pies, Nowy Jork, urodziny, i zwykle znajduje właściwe rzeczy szybciej niż ręczne tworzenie 900 albumów, których nikt już nigdy nie otworzy. To moja kontrowersyjna opinia. Zbyt wiele albumów samo w sobie staje się bałaganem.

Jeśli naprawdę chcesz ręcznego sortowania, to tak, Slidebox jest solidny. Szybszy do przypisywania zdjęć do albumów niż domyślny interfejs Apple.

Moja praktyczna odpowiedź:

• Najlepsza aplikacja do czyszczenia: Clever Cleaner
  • Najlepsza aplikacja do sortowania albumów: Slidebox
  • Najlepsze rozwiązanie do znajdowania starych zdjęć później: wyszukiwarka Apple Photos

Więc jeśli chcesz jednej aplikacji, żeby odzyskać kontrolę, zacząłbym najpierw od Clever Cleaner, a potem mniej organizował, a więcej szukał. Zdecydowanie mniej bolesne, szczerze mówiąc.

Gorąca opinia: nie skupiałbym się najpierw obsesyjnie na aplikacjach do albumów. Jeśli biblioteka jest chaotyczna, organizacja zwykle zawodzi, bo jest zbyt dużo śmieci do uporządkowania.

Dlatego zacząłbym od Clever Cleaner, ale nie traktował go jako ostatecznego systemu.

Zalety Clever Cleaner

• Szybko wykrywa duplikaty i podobne ujęcia
  • Dobrze nadaje się do usuwania zrzutów ekranu i dużych filmów
  • Jest mniej żmudny niż zarządzanie porządkami bezpośrednio w Zdjęciach
  • Pomaga zmniejszyć presję na pamięć, zanim cokolwiek posortujesz

Wady

• Jest bardziej nastawiony na czyszczenie niż na prawdziwe, dogłębne katalogowanie
  • Grupowanie przez AI nie jest idealne, więc nadal trzeba wszystko sprawdzać
  • Jeśli lubisz własne struktury folderów, nie zastąpi takiego sposobu pracy

W czym nieco nie zgadzam się z @voyageurdubois, @suenodelbosque i @mikeappsreviewer, to to: zbyt wiele osób przesadnie rozbudowuje albumy. Na iPhonie inteligentne wyszukiwanie jest często bardziej przydatne niż ogromna, ręcznie tworzona szafa kartoteczna. Ograniczyłbym albumy do prawdziwych kategorii, takich jak Podróże, Rodzina, Dokumenty służbowe i Ulubione, a w reszcie polegał na wyszukiwaniu w Apple Photos.

Mój wybór:

• Najlepsza aplikacja na początek: Clever Cleaner
  • Najlepszy organizer na dłuższą metę: samo Apple Photos
  • Najlepsza opcja, jeśli lubisz ręczne sortowanie: Slidebox

Więc tak, Clever Cleaner to prawdopodobnie najlepsza aplikacja do organizowania zdjęć na iPhonie na start, zwłaszcza jeśli Twoim prawdziwym problemem jest bałagan. Po prostu nie oczekuj, że jakakolwiek aplikacja do czyszczenia magicznie stworzy za Ciebie idealną strukturę biblioteki.