Jakieś niezawodne narzędzia do odzyskiwania utraconej partycji w systemie Windows 10?

Myślę, że przypadkowo utraciłem partycję na moim komputerze z Windows 10 podczas zmiany ustawień dysku i teraz brakuje ważnych plików. Potrzebuję niezawodnego narzędzia do odzyskiwania partycji, które jest bezpieczne w użyciu i dobrze działa w systemie Windows 10. Jeśli ktoś ma rady dotyczące najlepszego oprogramowania lub kroków, jak odzyskać utraconą partycję bez pogorszenia sytuacji, będę naprawdę wdzięczny za pomoc.

Sam kiedyś to zepsułem, więc po pierwsze, nie zaczynaj klikać losowych rzeczy. Usunięcie partycji zwykle nie usuwa od razu plików. Często Windows usuwa wpis partycji, podczas gdy dane nadal pozostają na dysku nietknięte.

Najważniejsze jest to, co zrobisz dalej. Przestań używać tego dysku. Nie twórz nowej partycji. Nie formatuj nieprzydzielonego obszaru. Nie przenoś na niego plików. Każdy zapis zwiększa ryzyko nadpisania tego, co chcesz odzyskać.

Otwórz Zarządzanie dyskami i sprawdź, jak wyświetla się dysk. Jeśli partycja nadal istnieje i straciła tylko literę dysku, dodanie litery może naprawić cały problem w mniej niż minutę. Jeśli obszar jest oznaczony jako Nieprzydzielone, na początku pominąłbym próby naprawy i od razu przeszedł do odzyskiwania plików.

Kiedy miałem z tym do czynienia, skorzystałem z Disk Drill. Program znalazł usunięte partycje i pojedyncze pliki, a w moim przypadku zachował też w większości strukturę folderów i nazwy plików, co oszczędziło mi później mnóstwo sortowania.

Oto schemat odzyskiwania, którego użyłem:

1. Zainstaluj Disk Drill na innym dysku. Nie na tym z usuniętą partycją.

2. Otwórz program i wybierz fizyczny dysk, na którym wcześniej znajdowała się brakująca partycja.

3. Kliknij Search for Lost Data. Na dysku zewnętrznym program może zapytać, którego trybu odzyskiwania użyć. W większości przypadków wybierz Universal Scan. Jeśli brakujące pliki to nagrania z kamery lub drona, zamiast tego użyj Advanced Camera Recovery.

4. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy. Na większych dyskach zajmuje to trochę czasu, więc tak, trzeba poczekać.

5. Jeśli wykryje usuniętą partycję, otwórz ją i przejrzyj zawartość.

6. Przed odzyskaniem czegokolwiek podejrzyj kilka plików. Zawsze to robię, żeby mieć pewność, że pliki nie są uszkodzone.

7. Zaznacz pliki lub foldery, które chcesz odzyskać, a następnie kliknij Recover.

8. Zapisz wszystko na innym dysku. Nie zapisuj jeszcze odzyskanych plików z powrotem na tym samym dysku źródłowym.

Gdy pliki są już bezpieczne, masz dwie opcje. Możesz spróbować przywrócić oryginalną strukturę partycji za pomocą TestDisk albo utworzyć nową partycję w Zarządzaniu dyskami, wykonać szybkie formatowanie i skopiować pliki z powrotem. Jeśli twoim jedynym celem jest odzyskanie danych przy jak najmniejszym zamieszaniu, utworzenie nowej partycji jest często łatwiejsze.

Robiłem to w Windows 11. Windows 10 jest wystarczająco podobny. Menu wygląda trochę inaczej, ale kroki odzyskiwania są praktycznie takie same.

Przywróć starą partycję za pomocą TestDisk

Jeśli chcesz odzyskać samą partycję, a nie tylko skopiować z niej pliki, TestDisk to darmowe narzędzie, które wypróbowałbym jako pierwsze.

1. Pobierz i rozpakuj TestDisk, a następnie uruchom testdisk_win.

2. Wybierz Create, aby program zapisał plik dziennika.

3. Wybierz dysk fizyczny, na którym usunięto partycję.

4. Zaakceptuj wykryty typ tablicy partycji.

5. Wybierz Analyse, a następnie uruchom Quick Search.

6. Jeśli nie pojawi się nic przydatnego, uruchom Deeper Search.

7. Gdy brakująca partycja się pojawi, zaznacz ją i wybierz Write.

8. Potwierdź zmianę, a następnie uruchom ponownie komputer.

Jeśli tablica partycji nie została zbyt mocno nadpisana, partycja często wraca po ponownym uruchomieniu. U mnie tak było. Szczerze mówiąc, byłem gotów na to, że się nie uda.

Utwórz zamiast tego nową partycję

Jeśli Twoje pliki zostały już odzyskane i chcesz tylko, aby dysk znów nadawał się do użytku, to będzie szybsza droga.

1. Naciśnij Win + X i otwórz Zarządzanie dyskami.

2. Kliknij prawym przyciskiem myszy obszar Nieprzydzielone i wybierz Nowy wolumin prosty.

3. Przejdź przez kreatora. W razie potrzeby ustaw rozmiar, przypisz literę dysku i wybierz NTFS lub inny system plików, jeśli Twoja konfiguracja tego wymaga.

4. Pozostaw włączoną opcję Wykonaj szybkie formatowanie, a następnie zakończ.

Gdy to będzie gotowe, skopiuj odzyskane pliki z powrotem i wszystko będzie gotowe.

Jeśli partycja zniknęła, a Twoje pliki są ważne, oceniłbym te narzędzia tak na Windows 10.

1. TestDisk, najlepszy do przywracania samej partycji.
  2. Disk Drill, najlepszy, jeśli Twoim głównym celem jest szybkie odzyskanie plików.
  3. R-Studio, najlepszy do trudniejszych przypadków, ale jest bardziej techniczny.

Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Nie przechodziłbym od razu do odzyskiwania plików za każdym razem. Jeśli partycja została usunięta przez pomyłkę i nic nowego nie zostało zapisane na tym dysku, TestDisk często przywraca utracony wpis partycji bez problemu. To jest szybsze niż przeglądanie tysięcy odzyskanych plików.

Moja zwykła kolejność jest taka:

Najpierw sprawdź Zarządzanie dyskami.
Jeśli miejsce jest pokazane jako nieprzydzielone, zatrzymaj się na tym etapie.

Po drugie, uruchom najpierw TestDisk w trybie odczytu/analizy.
Jeśli znajdzie starą partycję NTFS lub exFAT o odpowiednim rozmiarze, to mocny znak, że głównym problemem jest tablica partycji.

Po trzecie, jeśli TestDisk wygląda chaotycznie lub pokazuje złe wyniki, przejdź do Disk Drill i odzyskaj pliki na inny dysk.

Dlaczego Disk Drill jest tak często wspominany:
Działa dobrze na Windows 10, interfejs jest prosty, podgląd plików pomaga i często lepiej zachowuje nazwy folderów niż tańsze narzędzia. Do zdjęć, dokumentów i zwykłych domowych zastosowań radzi sobie solidnie. Przy uszkodzonych dyskach R-Studio czasem wyciąga więcej danych, ale jest mniej przyjazny i łatwiej coś zepsuć, jeśli jesteś zmęczony lub spanikowany.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli to SSD, działaj szybko. TRIM zmniejsza szanse na odzyskanie po usunięciu. Na HDD szanse są często większe, jeśli od razu przestałeś używać dysku.

Warto też obejrzeć, jeśli chcesz szybki instruktaż:
szybki poradnik wideo odzyskiwania danych w Windows

Mój wybór dla większości osób to najpierw Disk Drill dla bezpieczeństwa plików, a potem zajęcie się odbudową partycji. Jeśli partycja została usunięta pięć minut temu, a dysk nie był ruszany, TestDisk najpierw też jest sensownym wyborem.

Dodałbym jeszcze jedno narzędzie, które jakoś zawsze jest pomijane w tych dyskusjach: DMDE.

@mikeappsreviewer i @viajantedoceu omówili już bezpieczniejszą, bardziej mainstreamową opcję, ale jeśli Twoim celem jest konkretnie odzyskanie utraconej partycji w Windows 10, warto przyjrzeć się DMDE, ponieważ bardzo dobrze wykrywa stare wpisy partycji i pozwala sprawdzić system plików, zanim zrobisz cokolwiek ryzykownego. Jest bardziej praktyczne niż Disk Drill, mniej efektowne, ale czasem bardziej precyzyjne.

Moje zdanie:

• Disk Drill = najlepszy wybór, jeśli najbardziej zależy Ci na prostym odzyskaniu plików
  • DMDE = świetne, jeśli chcesz sprawdzić i być może przywrócić strukturę partycji z większą kontrolą
  • MiniTool Partition Wizard = przyzwoity pod względem podglądu, ale nie zaufałbym mu jako pierwszemu przy krytycznym odzyskiwaniu
  • EaseUS = nawet w porządku, ale widziałem mieszane wyniki i za dużo bezsensownego upsellu

Jedna mała niezgoda z typową radą: nie każda utracona partycja od razu wymaga pełnego oprogramowania do odzyskiwania danych. Czasem partycja nadal tam jest, a problem dotyczy tylko rekordu rozruchowego albo przypisania litery dysku. W takim przypadku narzędzie takie jak DMDE może pokazać, czy system plików jest nadal czytelny, zanim zaczniesz przez wiele godzin masowo odzyskiwać pliki.

Poza tym, jeśli ten dysk wydaje klikające dźwięki, zawiesza Eksplorator albo losowo znika, zatrzymaj się. To już nie jest tak naprawdę problem z partycją, tylko możliwa awaria sprzętowa, a odzyskiwanie programowe może bardzo szybko pogorszyć sytuację.

Jeśli chcesz przeczytać coś dodatkowego o metodach odzyskiwania usuniętej partycji, to będzie pomocne: najlepsze sposoby na odzyskanie usuniętej partycji w Windows

Krótka wersja: dla większości zwykłych użytkowników Windows 10 Disk Drill to prawdopodobnie najbezpieczniejsza rekomendacja. Jeśli jesteś trochę bardziej techniczny i chcesz spróbować odbudować samą partycję, sprawdź DMDE, zanim zrobisz coś głupiego, jak ponowne jej sformatowanie.

Podzieliłbym to na dwa przypadki, bo ludzie często je mylą.

Jeśli utraciłeś tylko wpis partycji, narzędzia takie jak TestDisk lub DMDE mają sens jako pierwszy wybór. @viajantedoceu i @waldgeist mają rację w tej części. Ale trochę nie zgadzam się z radami w stylu @mikeappsreviewer typu odzyskaj najpierw pliki bez względu na wszystko w każdej sytuacji. Przy czystym przypadkowym usunięciu przywrócenie partycji może być lepszym rozwiązaniem niż zrzucanie tysięcy plików do folderów odzyskiwania.

To powiedziawszy, dla zwykłego użytkownika Windows 10, który chce najbezpieczniejszej i najmniej stresującej opcji, Disk Drill jest bardzo rozsądnym wyborem.

Zalety Disk Drill

• Łatwy w użyciu w Windows 10
  • Dobrze znajduje usunięte partycje i pliki
  • Podgląd pomaga zweryfikować pliki przed odzyskaniem
  • Zwykle lepiej zachowuje nazwy plików i strukturę folderów niż wiele prostszych narzędzi

Wady Disk Drill

• To nie najtańsza opcja
  • Mniej precyzyjny niż DMDE przy pracy ze strukturą partycji
  • Przy mocno uszkodzonych dyskach R-Studio potrafi czasem sięgnąć głębiej

Moje zdanie:

• TestDisk jeśli partycja została po prostu usunięta, a na dysku nic nie zapisano
  • Disk Drill jeśli Twoim priorytetem jest bezpieczne odzyskanie plików
  • DMDE jeśli chcesz mieć większą kontrolę i poradzisz sobie z bardziej technicznym interfejsem

Jeden dodatkowy punkt, którego nikt nie powinien pomijać: najpierw sprawdź stan SMART za pomocą czegoś takiego jak CrystalDiskInfo. Jeśli stan dysku jest zły, nie skanuj go bez końca przez wiele godzin. Najpierw wykonaj jego klon, a potem odzyskuj dane z klonu. To ma większe znaczenie niż wybór konkretnego programu.

Poza tym, jeśli to SSD, szanse na odzyskanie danych mogą szybko spaść z powodu TRIM. HDD są zwykle bardziej wyrozumiałe.

Więc tak, istnieją niezawodne narzędzia, ale najlepsze zależy od tego, czy chcesz odzyskać partycję, czy tylko odzyskać pliki. Dla większości osób Disk Drill jest bezpiecznym złotym środkiem.