Kayıp Görüntü Dosyaları Olan CF Karttan Veriler Nasıl Kurtarılır?

Fotoğraflar aktarım sırasında aniden kaybolduktan sonra bir CompactFlash karttan kaybolan görüntü dosyalarını kurtarmaya çalışıyorum. Kartta iş için ihtiyaç duyduğum önemli resimler var ve gerçekten işe yarayan en iyi CF kart veri kurtarma adımlarını veya yazılımını önerebilecek birini umuyorum.

Geçimimi etkinlik çekimleri yaparak sağlıyorum ve evet, bir CompactFlash kartı okuyucuya takıp hiçbir şey görmemek ya da çirkin bir bozulma mesajıyla karşılaşmaktan daha kötü hissettiren çok az şey var. Bunun uzun çekimlerden sonra, düğünlerden sonra, ikinci bir şansın olmadığı işlerden sonra başıma geldiği oldu. İyi haber şu ki dosyalar çoğu zaman hâlâ orada duruyor oluyor. Kartı kurcalamayı bırakıp onları doğru şekilde kurtarmanız gerekiyor.

En hızlı ve en az karmaşık yolu istiyorsanız, rastgele ücretsiz araçlar arasında gidip gelmek yerine özel veri kurtarma yazılımıyla başlamanızı öneririm. Ben en iyi sonuçları Disk Drill ile aldım. Beni ikna eden şey, CR2, NEF ve ARW gibi büyük RAW setlerini, ayrıca daha yüksek bit hızlı çekimlerden parçalanmış video kliplerini nasıl işlediğiydi. PhotoRec bir keresinde benim için veri çıkardı, ama her şeyi yeniden adlandırılmış dosyalarla dev bir yığının içine döktü; bunu ayıklamak gerçekten çok zordu. Recuva temel işler için fena değildi, sonra profesyonel kamera formatlarında dağıldı. Disk Drill daha az dağınık hissettirdi ve önizleme seçeneği dosyaları geri yüklemeden önce kontrol edebildiğim için bana zaman kazandırdı.

İlk yapacağım şeyler

1. Kurtarma uygulamasını ana bilgisayar sürücünüze kurun. Uygulamayı dahili sürücünüze veya sağlıklı başka bir diske kurun. CF karta hiçbir şey yüklemeyin.
  2. Kartın tam bir imajını oluşturun. Kart kararsızsa, yavaşsa veya okuma hataları veriyorsa, önce birebir bir yedek oluşturun. Kartı değil, imajı tarayın. Bunu geç öğrendim ve gerçekten önemli.
  3. Taramayı çalıştırın. CF kartı veya oluşturduğunuz imaj dosyasını seçin, ardından taramanın tamamlanmasını bekleyin. Sabırsızlandığınız için işlemi yarıda kesmeyin.
  4. Bulduklarını önizleyin. Sonuçların içindeki fotoğraf ve videoları açın ve bir şeyi geri yüklemeden önce nelerin sağlam olduğunu kontrol edin.
  5. Farklı bir sürücüye kurtarın. Kurtarılan dosyaları SSD'nize, sabit diskinize veya harici depolamaya kaydedin. Bunları asla aynı CF karta geri yazmayın.

Tarama çalışırken insanların en çok hata yaptığı kısım burasıdır. Bozulma çoğu zaman görüntü verisinin kendisinin değil, dosya sistemi haritasının zarar gördüğü anlamına gelir. Bu yüzden göreviniz, hiçbir şeyin üzerine yazılmasını önlemek ve veriyi çekebilecek kadar kartı kararlı tutmaktır.

Asla çiğnemeyeceğim kurallar

1. Kartı kullanmayı bırakın. Deneme çekimi yok. Silme yok. Hâlâ çalışıyor mu diye bir seri daha denemek yok. Her yazma işlemi eski dosyaları riske atar.
  2. Bilgisayarınız istediğinde kartı biçimlendirmeyin. Kamera USB kablosunu değil, kart okuyucu kullanın. Windows veya macOS bir biçimlendirme istemi gösterirse hayır'a basın. İstem yardımcı oluyormuş gibi göründüğünü biliyorum. Öyle değil.
  3. Sistemin kartı hâlâ görüp görmediğini kontrol edin. Windows'ta Disk Yönetimi'ni açın. Mac'te Disk İzlencesi'ni açın. Kart beklenen kapasiteyle görünüyorsa, kurtarma yazılımının hâlâ iyi bir şansı vardır. Bilgisayar kartı hiç algılamıyorsa veya kart fiziksel hasar aldıysa, iş laboratuvar seviyesine girer ve CleverFiles veri kurtarma gibi bir hizmet daha mantıklı olmaya başlar.
  4. Kurtarılan bazı videoların garip olmasını bekleyin. Fotoğraflar çoğu zaman videodan daha temiz geri gelir. Bir klip açılmıyorsa VLC Media Player'ı deneyin ve bozuk AVI dosyalarını her zaman onaracak şekilde ayarlayın. Bozuk başlıklar için Untrunc, bir kaydediciden gelen darmadağın dosya setinde bana bir kez yardımcı olmuştu. Kötü görünüyor, ama denemeye değer.
  5. Kartı ancak dosyalar güvendeyken düzeltin. Her şey kopyalanıp kontrol edildikten sonra kartla ilgilenin. Windows'ta CHKDSK veya Mac'te First Aid dosya sistemi hatalarını temizleyebilir. Çoğu zaman, kartı yeniden kullanmadan önce kamerada biçimlendiririm. Kart sorun çıkarmaya devam ederse, kullanım dışı bırakırım. Riske değmez.

Yani evet, panik yapmayın ama bunu doğaçlama da yapmayın. Kartı çıkarın, düzgünce tarayın, başka bir sürücüye kurtarın ve başka bir şey yapmadan önce dosyaları kontrol edin. Daha önce ölü gibi görünen CF kartlardan çekimleri geri getirdim. Burada yavaş ve dikkatli olmak kazandırır.

Fotoğraflar aktarım sırasında kaybolduysa, yalnızca karta değil, okuyucuya ve aktarım yoluna da bakardım. Ucuz USB okuyucuların, görüntü verileri sağlam kalırken dizinlerde kısmi hasara yol açtığını gördüm. Yani evet, önce kurtarın, ama başka bir şey yapmadan önce okuyucuyu değiştirin.

@mikeappsreviewer ana kurtarma akışını ele almış. Ben bir noktada farklı düşünüyorum. Başlangıçtan itibaren tek bir araca bağlı kalmaz, 2 aracı test ederdim. Disk Drill, RAW fotoğraf formatlarını iyi işlemesi ve önizleme özelliğinin zaman kazandırması nedeniyle güçlü bir ilk seçimdir. Klasör yapısını kaçırırsa, ardından imza tabanlı kurtarma için ikinci geçiş olarak PhotoRec çalıştırın. Çıktı daha dağınık olur, kapsama daha iyi olur. Bu ikili, benim için birden fazla CF kart dökümünü kurtardı.

Benim yapacaklarım:

1. CF kartı güvenilir olduğu bilinen bir okuyucuya takın.
  2. SMART burada ilgili değil, bu yüzden okuma kararlılığına ve kapasitenin doğru görünüp görünmediğine odaklanın.
  3. Kart bağlanırsa, henüz içinden hiçbir şeyi kopyalamayın.
  4. Disk Drill ile tarayın ve sonuçları dosya türü ile tarihe göre sıralayın.
  5. Başka bir sürücüye geri yükleyin.
  6. Kurtarılan dosya sayısını, çekimde olması gerekenlerle karşılaştırın.

SEO ve sade ifade için şunu kullanın:
Biçimlendirilmiş bir CF karttan dosyaları kurtarın, adım adım fotoğraf kurtarma rehberi

Ayrıca, hızlı bir görsel anlatım istiyorsanız, bu fena değil:
hızlı bir CF kart fotoğraf kurtarma anlatımını izleyin

Bir şey daha. Küçük önizlemeler görünüyorsa ama tam görseller açılmıyorsa, tam kurtarma ihtimaliniz daha düşüktür. Yine de mümkün olan en kısa sürede taramaya değer. Zaman önemlidir ve henüz yeniden biçimlendirmeyin.

@mikeappsreviewer ve @viajantedoceu’nun sadece hafifçe değindiği bir şeyi eklerdim: eğer bunlar iş fotoğraflarıysa, okunabiliyor gibi görünse bile önce CF kartın bir imajını oluşturun. Sadece güvenlik için değil, çünkü bazı CF kartlar hata vermeye başladıklarında hızla bozulmaya başlayabilir. Daha sonra yapılacak ikinci tam tarama gerçekten daha az dosya döndürebilir. Bunu sinir bozucu şekilde öğrendim.

Yazılım sıralaması konusunda da benim görüşüm biraz farklı. İlk geçiş zayıf değilse, peş peşe bir sürü araca hemen geçmezdim. Sorunlu bir kartta yapılan her ek okuma yine de bir yüktür. Tek bir sağlam geçişle başlayın, ideal olarak kart imajı üzerinde, sonra yalnızca gerekirse ikinci bir araç deneyin. Bunun için Disk Drill mantıklı çünkü CompactFlash kartlardan fotoğraf kurtarma konusunda oldukça iyi ve kurtarılabilir dosyaları başka bir yere aktarmadan önce önizlemenize izin veriyor.

İnsanların atladığı birkaç pratik kontrol:

• Farklı bir kart okuyucu ve farklı bir USB portu deneyin
  • Kartı yeniden bağlamadan önce tüm otomatik içe aktarma/fotoğraf uygulamalarını devre dışı bırakın
  • Windows’ta disk/okuma hataları için Olay Görüntüleyici’yi kontrol edin
  • Mac’te kart bağlantısı sürekli kesiliyorsa Console’a bakın
  • Kart alışılmadık derecede ısınıyorsa, onunla uğraşmayı bırakın

Ayrıca, dosyalar aktarım sırasında kaybolduysa, hedef sürücüyü de göz ardı etmeyin. Bazen kartta sorun yoktur ve karışan şey içe aktarma uygulaması/veritabanıdır. Önce bilgisayarda dosya uzantısına göre arama yapın: CR2, CR3, NEF, ARW, JPG, DNG, kameranız hangisini kullanıyorsa.

Daha fazla okumaya ihtiyacınız varsa, şu bağlantı ilgili:
CompactFlash kart fotoğraf kurtarma ipuçları ve gerçek kullanıcı çözümleri

Kısa sürüm: CF kartı kullanmayı bırakın, mümkünse klonlayın, klonu Disk Drill ile tarayın, başka bir sürücüye kurtarın, ardından kartın çöp olup olmadığına karar verin. Bilgisayar kartı tutarlı şekilde algılayamıyorsa, durum daha kötüye gitmeden kendi başınıza uğraşmayı bırakın ve bir uzmana gidin.

Önce başkalarının sadece ima ettiği bir şeyi kontrol ederdim: “eksik” fotoğrafların aslında zaten bilgisayarda olup içe aktarma uygulamasının onları gizleyip gizlemediğini. Lightroom, Photos ve üreticiye ait içe aktarma araçlarının aktarımın ortasında takılıp kaldığını, ardından eksik bir içe aktarma gösterirken dosyaları geçici veya tarihli bir klasörde bıraktığını gördüm. CF karta daha fazla dokunmadan önce, hedef sürücüde yalnızca dosya adına göre değil, uzantıya ve dosya boyutuna göre arama yapın.

Dosyalar kart görünümünden gerçekten kaybolduysa, büyük ölçüde @viajantedoceu, @mike34 ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ancak kurtarma tamamlanıp doğrulanana kadar CHKDSK veya First Aid kullanmazdım. Bu araçlar, kurtarılabilir bir karmaşayı daha temiz gösterebilirken dosya referanslarını sessizce feda edebilir.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Farklı okuyucu, farklı kablo/port.
  2. Kartın doğru kapasiteyi bildirip bildirmediğini kontrol edin.
  3. Kararlıysa, CF kartın bir imajını oluşturun.
  4. Önce bu imajı Disk Drill ile tarayın.
  5. Yalnızca sonuçlar eksikse, sonrasında imza tabanlı bir araç kullanın.

Disk Drill artıları:

• iyi RAW fotoğraf desteği
  • önizlemeler gereksiz dosyaları ayıklamaya yardımcı olur
  • birçok ücretsiz araca göre daha düzenli kurtarma yapısı

Disk Drill eksileri:

• en ucuz seçenek değil
  • derin taramalar yavaş olabilir
  • bazen çok sayıda kopya/RAW parçası bulur

“Hızlıca birçok araç deneyin” düşüncesiyle ilgili bir anlaşmazlığım var: sorunlu bir CF kartta, çok fazla yeniden okuma bedelsiz değildir. Kart bağlantıyı keserse, aşırı yavaşlarsa veya G/Ç hataları verirse, kendiniz müdahaleyi bırakın ve bir laboratuvara gönderin. Sınır budur.