Kişisel deneyimlere göre SD Kart Video Kurtarma önerileri?

SD kartımdan bir aktarım sorunu sonrası yanlışlıkla önemli videoları kaybettim ve şimdi bazı dosyalar eksik ya da açılmıyor. Gerçek kişisel deneyimlere dayalı, özellikle bozulmuş veya silinmiş video dosyalarında iyi çalışan SD kart video kurtarma önerileri arıyorum. Durumu daha da kötüleştirmeden önce en güvenli seçeneğin hangisi olduğunu anlamak için gerçekten yardıma ihtiyacım var.

Bir klibi bir keresinde kaybettim çünkü kaybolduğunu fark ettikten sonra çekime devam ettim. Kötü bir hareketti. Videonuz bir hafıza kartından kaybolduysa, yapacağım ilk şey karta dokunmayı bırakmak olurdu.

Silinen video dosyaları genellikle bir süre daha orada durur. İlk değişen şey dosya tablosudur. Kamera veya kart alanı boş olarak işaretler, ardından yeni kayıtlar o alanı doldurmaya başlar. Eski verilerin üzerine yeni bir şey yazılmazsa, kurtarma hâlâ mümkün olabilir.

1. Kartı hemen kullanmayı bırakın

Önce şunları yapın:

1. Kaydı durdurun.

2. Fotoğraf da çekmeyin.

3. Kartı biçimlendirmeyin.

4. Kameradan çıkarın.

İnsanların, bir klibin daha fark etmeyeceğini düşünerek kartı on dakika daha kullanmaya devam ettikleri için kurtarılabilir görüntüleri kaybettiklerini gördüm. Fark eder.

2. Bilgisayarınızın kartı hâlâ görüp görmediğini kontrol edin

Kartı bir okuyucuya takın ve bilgisayarınıza bağlayın.

Windows kartın biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyorsa veya onu RAW olarak gösteriyorsa, henüz panik yapmayın. Kurtarma uygulamaları genellikle bu durumdaki kartları yine de tarayabilir. Asıl önemli olan, cihazın hiç görünmesi.

Kart hiçbir yerde görünmüyorsa, onu tekrar tekrar yeniden bağlamayı sürdürmezdim. Bu noktada, bir veri kurtarma servisi genellikle daha mantıklıdır.

3. Kurtarma yazılımıyla başlayın

Silinmiş video dosyaları için ben Disk Drill ile başlardım.

Bunun nedeni Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur. Birçok kamera uzun videoları tek bir düzenli blok halinde kaydetmez. Dosyanın parçalarını kartın farklı yerlerine dağıtırlar. Sonuçta her yere yayılmış parçalar ortaya çıkar. Bazı araçlar bu parçaları bulur ama açabileceğiniz bir dosyayı yeniden oluşturma zamanı geldiğinde başarısız olur.

Bu mod tam da bu karmaşa için geliştirildi. Parçalanmış videoyu yeniden birleştirip oynatılabilir dosyalara dönüştürmeye çalışır. Gördüğüm kadarıyla bu özellikle GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360, araç kamerası kayıtları ve benzeri cihazlardan gelen görüntülerde önemlidir.

Adımlar oldukça basittir:

1. Kartı bir kart okuyucu ile bağlayın.

2. Disk Drill uygulamasını açın.

3. Bellek kartını seçin.

4. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin.

5. Taramayı başlatın.

6. Bulduklarını önizleyin.

7. Kurtarılan videoları başka bir sürücüye kaydedin.

Dosyaları aynı karta geri yüklemeyin. Bunu yıllar önce fotoğraflarla bir kez yaptım. Aptalcaydı ve kurtarmanın bir kısmına mal oldu.

4. İlk araç bazı şeyleri kaçırırsa, başka birini deneyin

Hiçbir kurtarma uygulaması her şeyi bulamaz. Bir aracın klipleri kaçırdığını, diğerinin ise aynı kartta onları bulup çıkardığını gördüm.

1. PhotoRec ücretsizdir. Dezavantajı ise dağınık çıktı vermesidir. Çoğu zaman özgün dosya adlarını ve klasör düzenini kaybedersiniz.

2. R-Studio daha derin tarama yapar ve size daha fazla kontrol sunar, ancak arayüzü ilk başta biraz karmaşık gelebilir.

3. DiskGenius kart mantıksal olarak hasarlı göründüğünde, özellikle bölüm veya dosya sistemi sorunlarında yardımcı olur.

Farklı araçlar farklı şekillerde tarama yapar. Bir tarama geçişi ihtiyacınız olan klibi bulmazsa, ikinci bir uygulamayı denemeye değer.

5. Görüntüler önemliyse önce kartın bir imajını oluşturun

Bu düğün görüntüleri, müşteri işi, tekrar çekemeyeceğiniz seyahat klipleri veya benzeri bir şeyse, tekrarlanan taramalarla uğraşmadan önce kartın imajını alırdım.

Bayt bayt imaj, kartın birebir kopyasıdır. Ardından kurtarma denemelerini orijinal medyayı tekrar tekrar zorlamak yerine kopya üzerinde çalıştırırsınız. Veri kurtarma uzmanları bunu bir sebeple yapar. Mevcut durumu sabit tutar.

6. Yazılımın yanlış tercih olduğunu ne zaman anlayacağınızı bilin

Kendin yap kurtarma, genellikle bunun gibi mantıksal sorunlarda en iyi sonucu verir:

1. Videoyu yanlışlıkla sildiniz.

2. Kart biçimlendirildi.

3. Dosya sistemi bozuldu.

4. Kart RAW olarak görünüyor.

5. Kart normal görünüyor, ancak videolar kayıp.

Şunlardan herhangi biri oluyorsa durup bir kurtarma hizmetini düşünürdüm:

1. Kart eğilmiş, çatlamış veya fiziksel olarak hasar görmüş.

2. Hızla ısınıyor.

3. Bilgisayarınız onu hiç algılamıyor.

4. Tarama sırasında bağlantısı sürekli kesiliyor.

5. Görüntüler, tahminde bulunmanın kötü bir fikir olacağı kadar önemli.

Donanım sorunu ortaya çıktığında, evde yapılan kurtarma girişimleri genellikle daha riskli hale gelir. Dosyalar önemliyse, kartı içinde hiçbir şey kalmayana kadar kurcalamak yerine çoğu zaman erkenden bırakmak daha akıllıcadır.

İlk olarak, @mikeappsreviewer’ın yeterince vurgulamadığı bir şeyi yapardım. Birden fazla tarama çalıştırmadan önce SD kartı klonlayın. Sorunlu kartlarda, tekrarlanan okumalar durumu daha da kötüleştirir. Bunun için ben USB Image Tool veya Win32 Disk Imager kullanıyorum. Tam bir imaj dosyası oluşturun, ardından kurtarma uygulamalarını kart üzerinde değil imaj üzerinde test edin. Tarama sırasında kart bağlantıyı kesmeye başlarsa sizi kurtarır.

Eksik veya bozuk video dosyaları için, özellikle aktarım başarısız olduysa ve dosya sistemi karıştıysa, Disk Drill hâlâ daha iyi seçeneklerden biridir. Çaresiz değilseniz PhotoRec ile başlamaya katılmıyorum. Çok fazla gereksiz dosya çıkarıyor ve dosya adları karmakarışık oluyor. Ücretsiz olması güzel, ama video işleri için can sıkıcı.

Bir keresinde benim işime yarayan yöntem:

1. Kartın imajını alın.
  2. chkdsk komutunu yalnızca imaj kopyasında çalıştırın, asla orijinalde değil.
  3. Disk Drill ile tarayın.
  4. Videolar kurtarılıyor ama açılmıyorsa, Untrunc veya Grau Video Repair ile onarın.

Birçok “kurtarılmış” MP4 dosyası, video verisi kaybolduğu için değil, moov atomu bozulduğu için açılmaz. Onarım araçları bazen bunu düzeltebilir.

Kartınız yavaş okunuyorsa, bağlantı kesiliyorsa veya 0 bayt gösteriyorsa, kendiniz uğraşmayı bırakın. Laboratuvarlık.

Bellek kartından video kurtarma hakkında basit bir açıklama istiyorsanız, şuna da göz atmaya değer:
SD karttan silinen videolar nasıl kurtarılır

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @caminantenocturno’ya katılıyorum, ama kendi dağınık deneyimimden ekleyeceğim bir şey var: bazen “eksik” videolar aslında silinmiş olmuyor, sadece yarım kopyalanmış oluyor ya da aktarım sırasında dizin bozulmuş oluyor. Bu durumda, geri yüklemeden önce klipleri önizleyebilen kurtarma yazılımları, bulunan binlerce dosyayı bir klasöre yığmaktan çok daha kullanışlı oluyor.

Disk Drill benim için bir Sony kameranın SD kartında en iyi sonucu verdi, özellikle de gerçek video parçalarını bulduğu ve tam bir kaos yaşamadan bunları sıralamama izin verdiği için. Önce Recuva’yı denedim çünkü insanlar hep ücretsizle başla der, ama dürüst olmak gerekirse kamera videosu için pek işe yaramadı. Belgeler için fena değil, bozuk SD kart görüntüleri için çok iyi değil.

Ayrıca bu aşamada chkdsk kullanma konusunda da biraz farklı düşünüyorum. Klon üzerinde bile, bunu yalnızca bariz dosya sistemi tuhaflıklarıyla uğraşıyorsam ve zaten bir imaj kaydettiysem kullanıyorum. Aksi halde, Windows’a videolarınızdan daha fazla yardımcı olacak şekilde bazı şeyleri düzeltebilir.

Kurtarılan dosyalar açılmıyorsa, bozuk olduğunu varsaymadan önce AVI için VLC’nin onarma denemesini kontrol edin veya MP4/MOV dosyasını ffmpeg ile yeniden kapsülleyin. Bu beni bir keresinde kurtarmıştı.

Ayrıca, kullanıcılardan daha fazla gerçek dünyadan SD kart video kurtarma tavsiyesi istiyorsanız, o başlık okumaya değer.

Bence @caminantenocturno, @voyageurdubois ve @mikeappsreviewer’ın sadece hafifçe değindiği bir açı daha var: videoların aslında tam olup olmadığını, sadece kameranın sidecar/index yapısının eksik olup olmadığını kontrol edin. Bu durum Sony, Canon, Panasonic klasör yapılarında çok sık olur. İnsanlar gerçek sorun uygulamanın veya işletim sisteminin artık meta veri düzenini tanımaması olduğu halde kayıp klipler görüyor.

Fazla abartmadan önce benim deneyeceklerim:

• Kartı açın ve PRIVATE, DCIM, AVCHD, MP_ROOT, CLIP gibi gizli klasörlere bakın
  • Klasör yapısının tamamını bir sabit diske kopyalayın
  • Kopyalanan yapı içinden VLC veya kamera üreticisinin içe aktarma aracıyla oynatmayı test edin

Her kötü aktarımın doğrudan dosya oyma işlemine gitmesi gerektiği fikrine biraz katılmıyorum. Bazen oyma işlemi size bağlantısı kopmuş video parçaları verir, oysa orijinal tam klip hâlâ oradadır ama yanlış referanslanıyordur.

Kurtarma yazılımına gerçekten ihtiyacınız olursa, Disk Drill sağlam bir seçimdir; özellikle de video işleme tarafı birçok daha ucuz araca göre daha az karmaşık olduğu için.

Disk Drill artıları:

• İyi önizleme desteği
  • Kurtarılan videoları sıralamak daha kolay
  • Hasarlı kart dosya sistemlerinde temel silme geri alma araçlarından daha iyi
  • Advanced Camera Recovery parçalanmış görüntülerde yardımcı olabilir

Disk Drill eksileri:

• Tam kurtarma istiyorsanız ücretli
  • Derin taramalar biraz zaman alabilir
  • Önizleme, nihai dosyanın kusursuz olacağının garantisi değildir

Gerçek hayattaki can sıkıntısı seviyesine göre kaba sıralamam:

• En kolay ciddi deneme için Disk Drill
  • Daha fazla kontrol istiyorsanız R-Studio
  • Çirkin çıktı ve kayıp dosya adlarını kabul ediyorsanız yalnızca PhotoRec

Dosyalar kurtarılıp açılmıyorsa, tamir araçlarına geçmeden önce önce ffmpeg ile remux yapmayı denerdim. Hızlı bir testtir, bazen yeterli olur.