SD kartım, bir kameradan bazı önemli fotoğraf ve video dosyalarını taşıdıktan sonra Mac bilgisayarımda aniden görünmemeye başladı. Disk İzlencesi kartı görebiliyor, ancak dosyalara erişemiyorum ve bozulmuş ya da yanlışlıkla silinmiş olabileceklerinden endişeleniyorum. Veri kaybını daha da kötüleştirmeden Macte güvenli SD kart kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var.
Ben de bunu yaşadım ve evet, berbat bir şey. Çekimi bitiriyorsun, SD kartı Mac’ine takıyorsun ve klasör boş çıkıyor. Ya da yanlışlıkla sil hepsine dokunuyorsun ve miden ağzına geliyor. İkisini de yaptım. macOS ve kamera kartlarıyla birkaç kez işler olması gerekenden daha kötü bir hale geldi.
İlk iş, kartı hemen kullanmayı bırak. Kameradan çıkar. Mac’ten bağlantısını kes. Bir dosya silindiğinde, veriler genelde bir süre daha kartta kalır. Sistem o alanı boş olarak işaretler, sonra yeni dosyalar onun üzerine yazmaya başlar. Çekim yapmaya ya da bir şeyler kopyalamaya devam edersen, geri istediğin fotoğrafların silinme ihtimalini artırırsın. Üzerine yazıldıktan sonra iş biter.
Bir şey yüklemeden önce sıkıcı kontrolleri yap.
SD kartın üzerindeki küçük kilit anahtarına bak. Lock konumuna kaydıysa, Mac’in onunla garip davranabilir ya da dosyaları düzgün göstermeyebilir.
Başka bir kart okuyucu dene.
Başka bir USB portu dene.
Kirli görünüyorlarsa temas noktalarını temizle. Bir keresinde ucuz bir adaptör yüzünden yarım saat boyunca sahte bir bozuk kart paniği yaşamıştım. Sinir bozucu şeyler.
Mac’te birçok kişinin gözden kaçırdığı bir şey var: harici medyadan silinen dosyalar bazen bilgisayarındaki ana Çöp Kutusu yerine kartın üzerindeki gizli bir klasöre gider. Finder’da kartı aç, sonra Command + Shift + . tuşlarına bas. Gizli öğeleri görmelisin. .Trashes adlı ya da ona benzer soluk bir klasör ara. Bir keresinde bu şekilde tam bir görüntü grubunu geri aldım, hiçbir kurtarma uygulamasına gerek kalmadı.
Kart Finder’da görünmüyorsa, Disk İzlencesini kontrol et. Spotlight ile aç, sonra kenar çubuğunu incele. Kart gri renkte görünüyorsa Bağlaya tıkla. Görünüyor ama garip duruyorsa, İlk Yardım var, ama ben dikkatli olurdum. Onarım araçlarının dosya sisteminin bazı kısımlarını yeniden yazdığı için sonraki kurtarmayı zorlaştırdığına şahit oldum.
Mac’in yerleşik araçları işe yaramadığında, genelde sıradaki adım kurtarma yazılımı olur. Yıllar içinde bir sürüsünü denedikten sonra, Mac’te hep Disk Drill uygulamasına geri dönüyorum.
Neden bu? Çoğunlukla çünkü macOS üzerinde eğreti durmuyor. Bazı kurtarma uygulamaları, Mac’e sürüklenip bırakılmış eski Windows yazılımları gibi hissettiriyor. Bununla çalışmak daha kolay ve insanların düşündüğünden daha önemli olan bir özellik var: Byte-to-Byte yedekleme. Önce SD kartın bir imajını oluştur, sonra kartın kendisini zorlamak yerine imajı tara. Kart dengesizse bu çok önemli. Bunu, sorunlu bir kart taramanın ortasında daha da kötüleşince öğrendim. O zamandan beri, bir kart şüpheli görünüyorsa önce kopyasını alıyorum.
Video çekiyorsan, insanların bunu sürekli anmasının bir nedeni daha var. Parçalanmış klipler, özellikle aksiyon kameraları ya da dronlardan gelenler, birçok araçta bozuk şekilde geri geliyor. Siyah ekran, oynatma yok, işe yaramaz dosya. Disk Drill bunun gibi durumlar için Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğine sahip. Kamera görüntülerinde, daha önce denediğim genel tarayıcılardan daha iyi sonuç verdi. Ödeme yapmadan önce tarama yapıp neler çıktığını görebilirsin, bu da kör bir tahmine para saçmak istemiyorsan işe yarıyor.
Bütçen sıfırsa ve pürüzlü taraflarını dert etmiyorsan, PhotoRec yine de bakmaya değer. Ücretsiz ve açık kaynaklı. Aynı zamanda çirkin, terminal tabanlı ve affetmeyen bir araç. Güzel bir arayüz yok. Kurtarılan dosyalar genelde File001.jpg, File002.jpg gibi genel adlarla geri geliyor. Büyük bir kart kurtarırsan, sonradan hepsini ayıklamak eziyet oluyor. Yine de insanların çoktan vazgeçtiği kartlardan dosya çıkardığını gördüm, o yüzden göz ardı etmem.
Şimdi zor yoldan öğrendiğim için yaptığım birkaç şey:
- Kurtarılan dosyaları aynı SD karta geri kaydetme. Önce Mac’ine ya da harici bir sürücüye koy.
- Kartı düzgün şekilde çıkar. İşlem sırasında çekip almak, onu bozmanın daha kolay yollarından biridir.
- Kurtarmadan sonra kartı Disk İzlencesi’nde değil, kamerada biçimlendir. Kameralar kendi dosya yapısını sever. Bunu orada yaptığımda daha az garip kart sorunu yaşıyorum.
Sakin kal, karta yeni hiçbir şey yazma ve önce en az müdahaleci adımlarla ilerle. Kart hâlâ yanıt veriyorsa, şansın fena değil. Yazım hatalarını bir kenara bırakırsak, ben gizli dosyalarla başlar, sonra Disk İzlencesi’ne bakar, ardından klonlanmış bir tarama yapardım.
Disk İzlencesi SD kartı görüyorsa, Mac’iniz hâlâ donanımı algılıyor demektir. Bu önemli. Sorun çoğu zaman flash belleğin kendisi değil, dosya sistemidir.
@mikeappsreviewer zaten yaygın kurtarma yolunu anlattığı için, ben önce iki kontrol yapardım.
- Terminal’i açın ve şunu çalıştırın:
diskutil list
SD kart tanımlayıcısını bulun; örneğin disk4 veya disk5. Sonra şunu çalıştırın:
diskutil info /dev/disk4
Dosya sistemi türüne ve bağlanma durumuna bakın. Bölümün mevcut olduğunu ama bağlanmadığını söylüyorsa, şunu deneyin:
sudo diskutil mountDisk /dev/disk4
Bağlama dosya sistemi hatalarıyla başarısız olursa, orada durun. Kurcalamaya devam etmeyin.
- Fotoğrafların daha alt seviyeden görünüp görünmediğini kontrol edin.
Şunu deneyin:
ls /Volumes
Kart orada görünüyorsa, içeriği şu komutla listeleyin:
ls -la /Volumes/YourCardName
First Aid’i çok erken kullanma konusunda biraz aynı fikirde değilim. Sorunlu bir SD kartta, onarım girişimleri bazen hâlâ ihtiyaç duyduğunuz dizin verilerini değiştirebilir. Fotoğraf kurtarma için önce salt okunur erişim daha güvenlidir.
Finder boş kalıyorsa, bir disk imajı oluşturun, sonra imajı tarayın. Disk Drill bunun için Mac’te uygundur, özellikle de kartınız okuma sırasında bağlantıyı kesiyorsa. PhotoRec, insanların düşündüğünden daha güçlüdür, ama çıktıyı düzenlemek zahmetlidir ve dosya adları bozulur.
Kart bir kameradan geldiyse, bir şey daha var. Finder hiçbir şey göstermese bile Terminal’den DCIM klasörünü kontrol edin. Bozuk dizin bayraklarına sahip exFAT kartların dosyaları bu şekilde hâlâ gösterdiğini gördüm. Garip, ama oluyor.
Ayrıca, macOS’te SD kart kurtarma için temiz bir adım adım anlatım istiyorsanız bu yardımcı olur:
Mac’te adım adım SD kart dosya kurtarma
Henüz yeniden biçimlendirmeyin. Kartın bağlantısı kesiliyorsa, tıklama sesi çıkarıyorsa veya 0 bayt olarak okunuyorsa, profesyonel kurtarmaya geçin. Bu genelde basit bir bozulma değil, donanım sorunu anlamına gelir.
Disk İzlencesi onu görüyorsa ama Finder görmüyorsa, buna henüz ölü bir kart değil, mantıksal bozulma vakası gibi yaklaşırdım. Burada @mikeappsreviewer ve @boswandelaar ile biraz farklı düşünüyorum: onu tekrar tekrar zorla bağlamaya çalışmak için çok fazla zaman harcamazdım. Sorunlu bir SD kartta tekrarlanan denemeler işleri daha da kötüleştirebilir, özellikle de okuyucu/kart bağlantıyı sürekli kesiyorsa.
Bunun yerine yapacağım şeyler:
- Kartı takarken Mac’te Console uygulamasını kontrol edin. Bazen macOS G/Ç hataları, desteklenmeyen dosya sistemi veya tekrarlanan bağlantı kopmalarını kaydeder.
- Kartı başka bir Mac’te hatta bir Windows PC’de deneyin. Kurtarma için değil, sadece sorunun Mac’e özgü olup olmadığını doğrulamak için.
- Kart bir kameradan geldiyse, Image Capture herhangi bir şey görüyor mu test edin. Garip şekilde, Finder başarısız olurken Image Capture yine de fotoğrafları alabiliyor.
- Dosyalar önemliyse, önce tam bir imaj alın ve kartın kendisi yerine onun üzerinde çalışın.
Mac’te Disk Drill tam da burada anlamlı olur. Mucize olduğunu söylemiyorum ama Mac’te SD kart kurtarma için faydalı kısmı, önce kartın imajını almak, sonra o imajı fotoğraf/videolar için taramaktır. Orijinal medyayı elli kez kurcalamaktan daha güvenli. Bozulmuş dizin yapısında bu, çoğu zaman “bazı dosyalar geri geldi” ile “eyvah, artık tamamen kullanılmaz halde” arasındaki farktır.
Ayrıca, bunlar kameradan gelen video dosyalarıysa, kurtarmayı yalnızca dosya adına bakarak değerlendirmeyin. Bazen klipler kurtarılır ama adlarını/klasör yapısını kaybederken medya hâlâ oynatılabilir durumda olur.
Kart yanlış kapasite gösteriyorsa, okuma sırasında bağlantısı kesiliyorsa veya aşırı ısınıyorsa, kendi başınıza uğraşmayı bırakın ve profesyonel destek alın. Bu genelde basit bir dosya sistemi aksaması değildir.
Mac ile ilgili benzer bir rehber için, bu başlık aslında oldukça alakalı:
Reddit vakasından Mac’te pratik SD kart veri kurtarma