Moje pliki z zewnętrznego dysku twardego zniknęły i nie mam pojęcia dlaczego

Mój zewnętrzny dysk twardy działał bez problemu, ale kiedy podłączyłem go dzisiaj, większość moich plików zniknęła i nie mam pojęcia, co to spowodowało. Dysk nadal jest widoczny na moim komputerze, więc mam nadzieję, że dane nadal tam są. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, dlaczego pliki zniknęły z mojego zewnętrznego dysku twardego i co mogę zrobić, aby bezpiecznie je odzyskać.

Jeśli system Windows nadal widzi dysk i przypisuje mu normalną literę, traktowałbym to jako niewielki powód do optymizmu. Z tego, co widziałem, często wskazuje to na bałagan w systemie plików, uszkodzone rekordy folderów albo inny problem logiczny, a nie na dysk, który jest całkowicie martwy. Miałem kiedyś taki przypadek ze starym zewnętrznym HDD. Wyglądał na pusty. Zajęte miejsce nadal było widoczne. Pliki dało się odzyskać.

Czego na pewno nie robiłbym na początku, to próby naprawy.

Najpierw odzyskaj pliki. Naprawą dysku zajmij się później.

Kilka rzeczy, których od razu bym unikał:

1. Nie formatuj go, nawet jeśli Windows wyświetli monit o formatowanie.
  2. Nie zapisuj nic nowego na dysku.
  3. Nie uruchamiaj jeszcze CHKDSK. Widziałem, jak porządkował system plików, a jednocześnie utrudniał odzysk, ponieważ nadpisuje części struktury, z której próbujesz wyciągnąć dane.

Zanim coś zainstalujesz albo zaczniesz skanowanie, sprawdź proste rzeczy:

1. Włącz Ukryte elementy w Eksploratorze plików.
  2. Sprawdź zajęte miejsce na dysku. Jeśli liczby nadal wyglądają mniej więcej tak, jak się spodziewasz, dane często wciąż tam są.
  3. Zamień kabel USB albo podłącz dysk do innego portu. Brzmi głupio, ale miałem przypadek, że uszkodzony kabel sprawiał, że dysk wyglądał na częściowo uszkodzony.

Jeśli pliki nadal się nie pokazują i nie ma kopii zapasowej, przeszedłbym do oprogramowania do odzyskiwania danych.

Zacząłbym od Disk Drill. Używałem go, bo układ był prosty i nie musiałem przedzierać się po omacku przez dziesięć trybów odzyskiwania. Najbardziej podobało mi się tworzenie obrazu dysku. Jeśli zewnętrzny dysk zaczyna się rozłączać, działać bardzo wolno albo dziwnie zachowywać podczas odczytu, najpierw utwórz obraz. To daje pełną kopię dysku na poziomie sektorów, a potem skanujesz kopię zamiast męczyć oryginalny dysk raz za razem.

Takiej kolejności bym użył:

1. Zainstaluj Disk Drill na głównym dysku wewnętrznym albo na innym sprawnym nośniku. Nie instaluj go na problematycznym dysku.
  2. Uruchom go i wybierz zewnętrzny dysk z brakującymi plikami.
  3. Jeśli dysk wydaje się niestabilny, najpierw utwórz obraz dysku za pomocą wbudowanego narzędzia, a potem przeskanuj plik obrazu.
  4. Jeśli dysk wydaje się stabilny, kliknij Search for lost data.
  5. Gdy zapyta o typ skanowania, wybierz Universal Scan. Wybrałbym to prawie za każdym razem. Łączy wiele metod odzyskiwania w jednym przebiegu: wyszukiwanie usuniętych plików, uszkodzonych rekordów systemu plików, sprawdzanie utraconych partycji oraz wykrywanie sygnatur plików.
  6. Poczekaj na zakończenie skanowania. Duże dyski potrzebują na to trochę czasu. Wiem, to się dłuży.
  7. Przejrzyj wyniki i podejrzyj kilka plików, zwłaszcza tych ważnych. Zawsze sprawdzam kilka zdjęć, dokumentów albo filmów przed odzyskaniem większej partii.
  8. Zapisz odzyskane pliki na innym dysku. Nigdy nie zapisuj ich z powrotem na tym samym zewnętrznym dysku podczas odzyskiwania.

W systemie Windows Disk Drill daje do 100 MB darmowego odzyskiwania, co wystarczy, żeby sprawdzić, czy brakujące pliki w ogóle się pojawiają, zanim wydasz pieniądze.

Gdy ważne pliki będą już bezpieczne, dopiero wtedy myślałbym o naprawie albo pełnym formatowaniu. Jeśli dysk nadal zachowuje się dziwnie, nie ufałbym mu już w przypadku niczego ważnego. Wymieniłbym go.

Jedna sytuacja, w której szybko zrezygnowałbym z samodzielnych prób, to podejrzenie awarii sprzętowej. Jeśli dysk klika, zgrzyta, traci połączenie co kilka minut, bardzo długo odpowiada albo znika z Windowsa, odłączyłbym go i zostawił w spokoju. Oprogramowanie nie naprawi uszkodzonego sprzętu. Kolejne skany czasem tylko pogarszają stan słabego dysku.

Jeśli pliki są naprawdę ważne, zdjęcia rodzinne, archiwa firmowe, stare foldery projektów, rzeczy, których nie da się odzyskać w żaden inny sposób, odpuściłbym domowe odzyskiwanie i skorzystał z profesjonalnej usługi odzyskiwania danych. Drogo, jasne. Ale to nadal bezpieczniejsza opcja, gdy sam dysk wygląda na uszkodzony.

Jeśli dysk nadal się montuje i pokazuje normalną pojemność, sprawdziłbym, czy pliki zniknęły, czy uszkodzona jest tabela plików. To są różne rzeczy. @mikeappsreviewer ma rację, żeby unikać zapisywania nowych danych. Zgadzam się też, żeby pominąć formatowanie. Jestem jednak trochę mniej rygorystyczny, jeśli chodzi o CHKDSK. Używam go dopiero po skopiowaniu ważnych rzeczy, nigdy wcześniej.

Kilka dodatkowych rzeczy, które najpierw bym sprawdził:

1. Otwórz Zarządzanie dyskami.
    Sprawdź, czy partycja nadal pokazuje właściwy rozmiar i system plików. Jeśli pokazuje RAW, wskazuje to na uszkodzenie.

2. Sprawdź stan SMART.
    Użyj CrystalDiskInfo albo narzędzia producenta dysku. Jeśli widzisz realokowane sektory, sektory oczekujące lub rosnącą liczbę błędów odczytu, przestań majstrować przy dysku i szybko skopiuj z niego dane.

3. Spróbuj na innym komputerze.
    To pozwala wykluczyć uszkodzony kontroler USB, problem ze sterownikiem albo dziwny problem z profilem Windows. Widziałem dyski, które na jednym komputerze wyglądały na puste, a na innym były w porządku. Głupie, ale tak się zdarza.

4. Zajrzyj do Podglądu zdarzeń.
    Dzienniki systemu Windows, System. Odfiltruj Disk, Ntfs, Kernel-PnP. Powtarzające się błędy wejścia/wyjścia powiedzą ci więcej niż Eksplorator plików.

Jeśli plików nadal nie ma, Disk Drill to solidny wybór. Użyłbym go do odzyskiwania danych z dysku zewnętrznego, zwłaszcza jeśli musisz odzyskać dane z uszkodzonego dysku twardego i przywrócić brakujące pliki z zewnętrznego HDD. Najpierw przeskanuj, podejrzyj pliki, a potem odzyskaj je na inny dysk.

Poza tym, jeśli foldery zniknęły po podłączeniu do telewizora, routera, DVR albo Maca, sprawdź nazewnictwo plików i uprawnienia. Niektóre urządzenia zostawiają dysk w bałaganie.

To też może pomóc, jeśli chcesz szybki pogląd na temat jak odzyskać pliki z uszkodzonego dysku twardego.

Jeśli zajęte miejsce nadal mniej więcej zgadza się z tym, czego oczekujesz, szanse są zwykle całkiem niezłe. Jeśli dysk klika albo się rozłącza, przestań i oddaj go specjalistom.

Jeśli dysk nadal się montuje i pokazuje oczekiwaną pojemność, sprawdziłbym też, czy to nie jest problem z uprawnieniami/widokiem, zanim zaczniesz głębiej szukać. Nie wszystko, co wygląda na „usunięte”, faktycznie zniknęło. Widziałem już, jak Windows po aktualizacji przypisywał inny kontekst użytkownika i nagle foldery wyglądały na puste, dopóki nie naprawiono własności/uprawnień. Więc kliknij prawym przyciskiem jeden z głównych folderów, jeśli nadal jakieś widzisz, sprawdź zakładkę Zabezpieczenia i zobacz, czy twoje konto w ogóle ma dostęp.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @caminantenocturno, żeby nic nie zapisywać na dysku. Tam, gdzie nieco się różnię, to że ludzie czasem zbyt szybko przechodzą do skanów programami. Najpierw sprawdź, czy pliki nie zostały zamienione w skróty, zwłaszcza jeśli dysk był kiedykolwiek podłączany do publicznego komputera albo podejrzanej maszyny. Malware uwielbia to robić. Uruchom też to w Wierszu polecenia dla litery dysku zewnętrznego:

attrib -h -r -s /s /d X:\*.*

Zastąp X literą swojego dysku. To może odkryć ukryte rzeczy, jeśli pliki były tylko oznaczone jako ukryte/systemowe. Stary trik, ale nadal działa częściej, niż ludzie myślą.

Jeszcze jedna rzecz: sprawdź kosz narzędziami, które pokazują usunięte elementy dla poszczególnych dysków, i przeszukaj dysk bezpośrednio przy użyciu symboli wieloznacznych, takich jak *.jpg albo *.docx od katalogu głównego. Czasem struktura folderów jest uszkodzona, ale pliki nadal są indeksowane.

Jeśli podstawowe kontrole nic nie dadzą, to tak, Disk Drill to solidny kolejny krok do odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego, zwłaszcza jeśli dysk jest widoczny, ale pliki zniknęły. Użyłbym go, żeby podejrzeć, co da się odzyskać, zanim cokolwiek zmienisz na dysku.

Warto też przeczytać: prawdziwa historia sukcesu odzyskiwania danych z zewnętrznego dysku twardego

Jedno ostrzeżenie, o którym nikt nie wspomina wystarczająco często: jeśli stało się to zaraz po nieudanym bezpiecznym usuwaniu, utracie zasilania albo podłączeniu do telewizora, struktura folderów może być tylko pomieszana, a nie skasowana. To irytujące, ale da się naprawić. Jeśli dysk zaczyna klikać albo zawiesza Eksplorator, przestań przy nim grzebać, bo wtedy domowe działania zamieniają się w „czemu tylko pogorszyłem sytuację”.