Nikon kameramdan önemli fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve şimdi en iyi Nikon silinen fotoğraf kurtarma yazılımını bulmaya çalışıyorum. Görüntüler yakın zamanda yaptığım bir çekime ait ve bellek kartından daha fazla veri kaybına yol açmadan onları kurtarmak için gerçekten güvenli ve güvenilir bir yola ihtiyacım var. Sizin için hangi kurtarma aracı işe yaradı?
Evet, ama sınırlı.
Benim ilk yapacağım şey, SD kartı hemen kullanmayı bırakmak olurdu. Yeni veriler eski fotoğraf verilerinin üzerine yazılırsa, ücretsiz araç da olsa ücretli araç da olsa iş biter. Bunu yıllar önce kurtarmayı düşündüğüm bir kartta “birkaç kare daha” çektikten sonra acı şekilde öğrendim. Kötü hamle. Yani artık fotoğraf çekmeyin, üzerine bir şey kopyalamayın, yeniden biçimlendirmeyin.
Başlamak için en kolay yeri istiyorsanız, önce Disk Drill kullanırdım. Tamamen ücretsiz değil, ama Windows’ta 100 MB’a kadar kurtarmayı ücretsiz alıyorsunuz. Test için bu çok yardımcı oluyor. Nikon dosyalarınızın hâlâ orada olup olmadığını hızlıca görürsünüz ve bazen o 100 MB birkaç JPEG ya da birkaç RAW geri almak için yeterli olur.
Benim yapacağım şeyler:
- SD kartı Nikon’dan çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
- Disk Drill’i SD karta değil, bilgisayarınıza yükleyin.
- Programı açın, SD kartı seçin, sonra Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
- Universal Scan çalıştırın. Silinen dosyalar veya hızlı biçimlendirme için genelde önce buna güvenirim.
- Tarama bittiğinde, Bulunan öğeleri incele bölümünü açın ve Resimler kısmını kontrol edin.
- RAW çekiyorsanız, .NEF için de arama yapın. Nikon dosyaları çoğu zaman klasör görünümünden ziyade uzantı aramasında daha iyi ortaya çıkar.
- Bulduklarınızı önizleyin. Önizleme temiz şekilde açılıyorsa, bunu iyi bir işaret sayardım.
- Dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kurtarın. Aynı SD karta geri yazmayın. Bariz geliyor ama insanlar yapıyor.
100 MB’tan fazlasına ihtiyacınız varsa ve ödeme yapmak istemiyorsanız, ücretsiz tarafta genelde tercih edilen seçenek PhotoRec olur. İşe yarıyor. Kullandım. Biraz çirkin, biraz inatçı, ama daha şık uygulamaların omuz silkip bıraktığı durumlarda dosyaları çıkarabiliyor. Bunun bedeli ise arayüzün eski görünmesi, önizlemelerin olmaması ve dosya adlarının genelde anlamsız genel isimlere dönmesi. Sonradan bir yığını ayıklamayı sorun etmiyorsanız, yine de denemeye değer.
İnsanların sık takıldığı birkaç nokta:
- NEF desteği önemli. Bazı ücretsiz kurtarma uygulamaları JPEG’lerde iyi iş çıkarıp RAW tarafında dağılıyor.
- Kurtarılan bir NEF dosyası varsayılan Windows Fotoğraflar uygulamasında açılmıyorsa, ben buna hemen bozuk demezdim. Önce Nikon RAW desteği olan bir yazılım deneyin.
- Videolarınızı da kaybettiyseniz, normal taramadan sonra Disk Drill içinde Advanced Camera Recovery çalıştırın. Kamera video dosyaları çok sık parçalanır ve standart taramalar bunları insanların beklediğinden daha sık kaçırır.
Herhangi bir şeyi taramadan önce, fotoğrafların zaten başka bir yerde olup olmadığını kontrol edin. İnsanların kurtarma için bir saat harcayıp sonra çekimlerin tüm zaman boyunca senkron depolamada durduğunu bulduğunu gördüm. SnapBridge, Nikon Image Space, Google Photos, Dropbox ve aktarımların genelde düştüğü bilgisayar klasörlerine bakın.
Bir şey daha. Kart fiziksel olarak hasarlıysa, sistemden kayboluyorsa veya tarama sırasında bağlantısı kesiliyorsa, ben orada dururdum. Kararsız medya üzerinde kendin yap kurtarma işleri çok hızlı ters gider. O noktada, bir veri kurtarma servisi daha güvenli yoldur.
Yani evet, bazı durumlarda ücretsiz kurtarma mümkün. Ben kolay olduğu ve size düşük riskli bir deneme sunduğu için Disk Drill ile başlardım. Sıfır maliyetli bir yol istiyorsanız, PhotoRec hâlâ yerini hak ediyor, biraz 2006’dan kalma hissettirse bile.
Kart hâlâ bağlanıyorsa, ben de Disk Drill ile başlardım, ancak @mikeappsreviewer ile bir noktada tamamen aynı fikirde değilim. Önce Nikon SD kartın birebir bir imajını alır, sonra canlı kartı değil bu imajı tarardım. Ortam üzerinde daha az stres olur. Kart tarama sırasında sorun çıkarmaya başlarsa daha iyi olur.
Sıralamam basit.
- Önce SD kartı herhangi bir disk imaj alma aracıyla klonlayın.
- Klonu Disk Drill ile tarayın.
- Disk Drill klasör yapısını bulur ve NEF dosyalarınızın önizlemesini gösterirse, kurtarmayı oradan yapın.
- Bir şeyleri kaçırırsa, dosya oyma için ikinci aşama olarak PhotoRec kullanın.
Disk Drill çoğu kişi için daha iyi bir seçim çünkü önizlemeleri gösterir, kurtarmayı düzenli tutar ve kamera kartlarını iyi işler. PhotoRec ücretsizdir, ancak çıktısı dağınıktır ve dosya adları bozuk şekilde geri gelir. Kurtarma için harika, akıl sağlığı için kötü.
Ayrıca, Nikon’unuz iki karta yazdıysa, başka bir şey yapmadan önce 2. yuvayı kontrol edin. İnsanların panik yapıp sonra RAW dosyalarını yedek kartta bulduğunu gördüm.
Nikon SD karttan silinen dosyaların nasıl kurtarılacağını arayanlar için, şu kısa klip fena değil: bu Nikon SD kart fotoğraf kurtarma rehberini izleyin
Bir ipucu daha: kurtarma işlemini karta geri değil, bilgisayarınızdaki SSD veya HDD’ye yapın. Kulağa bariz geliyor ama evet, insanlar hâlâ bunu yapıyor.
Ne @mikeappsreviewer ne de @nachtdromer’ın yeterince vurgulamadığı bir şeyi eklerdim: kurtarmaya ciddi şekilde yüklenmeden önce kartın sağlığını kontrol edin. SD kart okuma hataları veriyorsa, yavaş sürünüyorsa veya rastgele bağlantısı kesiliyorsa, kurtarma yazılımı hikâyenin yalnızca yarısıdır. Bu durumda bozuk sektörlerin etrafından okuyabilen ya da en azından okuyucu destekliyorsa SMART’ı izleyebilen bir araç kullanırdım. “Başarısız kurtarma” vakalarının çoğu aslında kötü yazılım değil, arızalanan medyadır.
Yazılım tarafında, evet, Disk Drill Nikon silinen fotoğraf kurtarma için sağlam bir ilk denemedir; özellikle de yaygın kamera kartı senaryolarını arayüzle boğuşmadan ele aldığı için. Yine de “ikinci olarak her zaman PhotoRec kullanın” diyenlere biraz katılmıyorum. Dosyalarınız önemliyse ve RAW + JPEG çektiyseniz, bazen PhotoRec’ten önce R-Studio’yu denemeye değer çünkü bazı kartlarda yapıyı daha iyi koruyabilir. PhotoRec harika, ama aynı zamanda dağınıktır ve her yere etiketsiz binlerce dosya dökebilir. Kurtarma için tamam, ama gerçek hayatta aşırı sinir bozucu.
İnsanların kaçırdığı Nikon’a özgü birkaç nokta:
- Bazı Nikon gövdeleri NEF/JPEG ile birlikte yan dosyalar veya destek dosyaları oluşturur. Varsa onları da kurtarın.
- Kamerada puanlama/koruma ayarları kullandıysanız, bunların silme işleminden sonra işe yarar şekilde korunduğunu varsaymayın.
- Kart silme işleminden sonra kamerada yeniden biçimlendirildiyse, kurtarma ihtimali hâlâ fena olmayabilir; ama bunun hızlı biçimlendirme olup olmadığına ve sonrasında yeni çekimler yapılıp yapılmadığına bağlıdır. Bu kısım çok önemlidir.
Ayrıca, kamerayı doğrudan USB ile bağladıysanız ve kart düzgün görünmüyorsa, ayrı bir kart okuyucuya geçin. Garip derecede yaygın bir çözümdür. Kameraya bağlıyken “kurtarılamaz” görünen kartların, sonra 10 dolarlık bir okuyucuda gayet iyi tarandığını gördüm. Saçma ama gerçek.
Bir şey daha, Nikon kullanıcıları bazen bir aktarım uygulamasının önizlemeleri veya tam dosyaları zaten bir yere kopyalayıp kopyalamadığını kontrol etmeyi unutuyor. Zaten içe aktardığınız şeyleri kurtarmaya saatler harcamadan önce bilgisayarınızda .NEF, .JPG ve hatta çekim tarihine göre arama yapın.
Gerçek fotoğrafçılardan daha fazla görüş istiyorsanız, şu başlıkta faydalı çalışan fotoğrafçılardan Nikon fotoğraf kurtarma ipuçları var.
Kısa versiyon: Önce Disk Drill, özellikle kurtarılabilir Nikon RAW dosyalarını önizlemek için. Kart kararsızsa, onunla uğraşmayı bırakın ve önce medya sorununu ele alın. Bu kısım çok sık gözden kaçıyor.
@nachtdromer ve @techchizkid’den gelen “Ne olursa olsun ikinci sırada PhotoRec” fikrine biraz daha az olumlu bakıyorum. Nikon çekimleriniz önemliyse ve kart kararlıysa, aslında taramayı önce tek bir şeye göre değerlendirirdim: uygulama, orijinal zaman damgaları veya klasör ipuçlarıyla birlikte NEF dosyalarınızın bozulmamış önizlemelerini kurtarabiliyor mu. Bu, ham dosya sayısından daha önemlidir.
Bunun için Disk Drill hâlâ en pratik başlangıç noktasıdır.
Disk Drill avantajları
- Nikon RAW dosyalarının gerçekten kurtarılabilir olup olmadığını hızlıca anlamak kolaydır
- Önizlemeler, bozuk dosyalarla zaman kaybetmeyi önlemeye yardımcı olur
- Oyma araçlarına göre daha iyi düzenleme sunar
- Silinmiş fotoğraflar ve birçok hızlı biçimlendirme durumu için iyidir
Disk Drill dezavantajları
- Tam kurtarma, ücretsiz sınırın ötesinde ücretlidir
- Ağır hasarlı kartlarda her zaman en iyi seçenek değildir
- Derin taramalarda kopyalar veya fazladan gereksiz dosyalar bulabilir
@mikeappsreviewer ile aynı fikirde olduğum nokta: kartı hemen kullanmayı bırakın.
Biraz ayrıldığım nokta: kartın kendisi şüpheliyse ilk uygulama seçimine fazla takılmayın. Sorunlu bir SD kart, kurtarılabilir bir durumu geri döndürülemez bir duruma çevirebilir.
Nikon’a özel ek tavsiyem: kamerada aynı anda bir karta RAW ve diğerine JPEG kayıt ayarlı mıydı ya da çekim sırasında kayıt rollerini değiştirdiniz mi, kontrol edin. Nikon menü ayarları, dosyalar aslında biçime/karta göre bölünmüşken “eksik fotoğraf” paniğine yol açabilir.
Ayrıca, NEF dosyalarını kurtarıp açamıyorsanız, bozulma varsaymadan önce Nikon yazılımını deneyin. Bazı uygulamalar kısmen kurtarılmış RAW dosyalarında takılırken Nikon araçları bunları yine de işleyebilir.
Yani evet, önce Disk Drill. Ama kurtarma hayaletlerinin peşine düşmeden önce kartın davranışını ve Nikon yuva ayarlarını doğrulayın.