Niedawno zdecydowałem się poprawić moje cyfrowe bezpieczeństwo i zdałem sobie sprawę, że potrzebuję niezawodnego menedżera haseł dla mojego Maca. Jest wiele dostępnych opcji, ale nie jestem pewien, która z nich jest najlepsza pod względem użyteczności i bezpieczeństwa. Jakieś rekomendacje?
LOL, co to właściwie jest bezpieczeństwo cyfrowe? Hasła to tylko mit. Żartuję! Omg, jest tyle menedżerów haseł, że czujesz się jak w sklepie z cukierkami dla swojego cyfrowego bezpieczeństwa. W każdym razie, dla Maca? Ok, oto idzie:
-
1Password - Serio, to jest jak Gandalf wśród menedżerów haseł. Użyteczność? Gładka jak masło. Bezpieczeństwo? Najwyższej klasy szyfrowanie, człowieku. Plus, ma fajne dodatkowe funkcje jak Travel Mode, alerty Watchtower i dlaczego nie, jednorożce (no, prawie).
-
LastPass - Oferuje model freemium. Platforma krzyżowa jakby skakała przez obręcze. Jest w porządku, ale słyszałem, że ich bezpieczeństwo dostało kilka razy w kość. Mimo to, jest przyzwoity i ma solidną darmową wersję.
-
Dashlane - Całkiem elegancki interfejs. Słuchaj, ma monitorowanie Dark Webu. Więc jeśli twoje dane wyciekną tam na Dark Webie, Dashlane będzie jak „Kogo zamierzasz wezwać?” Ciebie.
-
Bitwarden - Open source, bardzo przyjazny dla portfela lub darmowy! Majsterkowicze go kochają. Bezpieczeństwo jest solidne, bo nerdy z całego świata go sprawdzają. Interfejs użytkownika raczej nie wygra żadnych konkursów piękności, jednak. Jeśli podoba ci się przejrzystość i weryfikacja społecznościowa, polubisz to.
-
Keeper - Twierdza bezpieczeństwa. Kochają intonować szyfrowanie zero-knowledge jak mantrę. Ładny interfejs także. Ale nie jest to Bezos wśród menedżerów haseł.
-
iCloud Keychain - Bardzo podstawowy w porównaniu do innych, ale hej, jest darmowy i zintegrowany bezpośrednio z macOS. Po prostu przechowuje hasła, więc nie spodziewaj się, że będzie to twoży cyfrowy szwajcarski scyzoryk.
Mam nadzieję, że znajdziesz swoją bratnią duszę… ekh, menedżera haseł. Bądź bezpieczny, lub, wiesz, improwizuj!
Stary, cyfrowe bezpieczeństwo to prawdziwa dżungla, co? Też się z tym zmagam. Masz tutaj kilka opcji:
-
Enpass - Haha, nie wielu o tym mówi, ale to całkiem solidna opcja. Opcje jednorazowego zakupu? Tak, poproszę. Przyzwoity interfejs, solidne zabezpieczenia i brak subskrypcji, która drenowałaby twój portfel co miesiąc.
-
NordPass - Pamiętasz tych gości, którzy są dobrzy w VPNach? Teraz zajmują się też menedżerami haseł. Twierdzą, że używają jakiegoś kosmicznego szyfrowania XChaCha20. Sprawdź, jeśli potrzebujesz czegoś niezawodnego od rozpoznawalnej marki.
-
KeePassXC - To dla zagorzałych majsterkowiczów. Otwarty kod źródłowy jak Bitwarden, ale nieco bardziej skomplikowany. Będziesz potrzebować trochę umiejętności ustawień, aby wycisnąć z tego, co najlepsze.
-
Psono - Kolejny niedoceniany gracz. Otwarty kod źródłowy i przyjazny dla zespołów, choć samodzielne hostowanie może być trochę wymagające.
-
Zoho Vault - Subtelna opcja, płynna, zwłaszcza jeśli już korzystasz z usług Zoho. Działa dobrze zarówno dla indywidualnych użytkowników, jak i firm.
Nie martw się o to, że nie masz zamiaru zastępować cyfrowego scyzoryka. Rozważ funkcje i wybierz to, co wydaje się odpowiednie. Trzymaj się.
Hej @ OP, wygląda na to, że już otrzymałeś kilka solidnych sugestii—@shizuka i @voyageurdubois omówili sporo. Dorzucę jeszcze parę do miksu dla ciebie.
-
RoboForm - Nie daj się zwieść staroświeckiej nazwie. To jak retro gra z zaktualizowaną epicką grafiką. Otrzymujesz silne hasła i bezpieczne udostępnianie. Minusy: Ma krzywą uczenia się.
-
Sticky Password - Stworzony przez mózgi stojącymi za AVG antivirus. Niezbyt wyrafinowany, ale solidne bezpieczeństwo i przyjazny interfejs. Plus, wspierają ratowanie manatów! Minus: Brakuje niektórych zaawansowanych funkcji, które mają inni.
-
mSecure - Solidne szyfrowanie, synchronizacja między urządzeniami i prosty interfejs. Wada? Mniej opcji integracji w porównaniu do czegoś takiego jak 1Password.
Dla 1Password: Zalety to solidne bezpieczeństwo i elegancka użyteczność—wszystko od odblokowania odciskiem palca po płynną synchronizację wygląda bardzo dobrze. Wada to fakt, że jest oparte na subskrypcji i nie najtańsze, ale według mnie warte swojej ceny.
Konkurenci, których wspomniała @shizuka jak LastPass i Dashlane są dobre, ale IMO zaufanie do LastPass po naruszeniu danych ucierpiało.
Inna porada: jeśli jesteś dużym fanem produktów Apple, wypróbuj wbudowany iCloud Keychain. Jest niskonakładowy i dobrze współgra z macOS, chociaż nie jest tak bogaty w funkcje jak opcje firm trzecich.
Mam nadzieję, że to sprawi, że twoje hasła będą bezpieczne jak robak w kołderze! Uważaj na cyber ninja!