Kameramdan dosyaları taşıdıktan sonra SD kartımdaki önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve şimdi kayıplar. Olaydan sonra kartı çok fazla kullanmadım ve SD kart fotoğraf kurtarmanın gerçekten mümkün olup olmadığını ve durumu daha da kötüleştirmemek için hangi adımları atmam gerektiğini anlamak için yardıma ihtiyacım var.
SD kartınız şu anda boş görünüyorsa, fotoğrafların tamamen yok olduğunu varsaymazdım. Çoğu zaman, yeni veriler üstlerine yazılana kadar dosyalar hâlâ kartta durur. Bunun yanlışlıkla silmelerden, rastgele bozulmalardan ve kartların bir anda okunamaz hâle gelmesinden sonra olduğunu gördüm. Kartı kullanmayı hızla bıraktıysanız, şansınız genellikle daha yüksektir.
Ben Disk Drill ile başlardım. Bunu kamera SD kartlarında, telefon microSD kartlarında ve dizüstü bilgisayarımın ölü sandığı bir drone kartında kullandım. Genelde daha kolay seçeneklerden biridir ve deneyimime göre silinmiş, biçimlendirilmiş ya da RAW veya bozuk olarak görünen kartlardan fotoğrafları geri getirmede oldukça iyi iş çıkarır.
Ayrıca yalnızca düz JPG dosyalarını değil, daha fazlasını da işler. Canon, Nikon ve Sony gibi markaların PNG dosyalarını ve RAW fotoğraf formatlarını bulduğunu gördüm. Kartınız telefondan değil de bir kameradan geldiyse, bu önemlidir.
Benim yapacağım şey şu olurdu:
- SD kartı hemen çıkarın.
- Bir kart okuyucu ile bilgisayara takın.
- Disk Drill programını açın ve listeden SD kartı seçin.
- “Kayıp verileri ara” seçeneğine tıklayın.
- Taramanın tamamlanmasını bekleyin.
- Resimler bölümünü açın ve nelerin göründüğünü kontrol edin.
- Kurtarmadan önce dosyaları önizleyin.
- Kurtarılan fotoğrafları aynı SD karta değil, başka bir yere kaydedin.
Küçük bir şey gibi görünür ama çok önemlidir. Önizleme açılıyor ve fotoğraf tarama sonuçlarında normal görünüyorsa, genelde kullanılabilir bir dosyayı geri alma şansım daha yüksek olmuştur. Önizlemeler başarısız olursa veya bozuk görüntüler gösterirse, dosya zaten zarar görmüş olabilir.
Yazılım her şeyi kurtarmazsa, yine de vazgeçmeden önce birkaç başka yeri kontrol ederdim:
- Google Photos, iCloud, OneDrive veya Dropbox.
- Varsa kameranın veya cihazın dahili depolaması.
- Windows Dosya Geçmişi, Time Machine veya kullandığınız başka bir yedekleme sistemi.
- Farklı bir kart okuyucu veya başka bir bilgisayar, çünkü bazen sorun kart okuyucunun kendisidir.
- Kart sürekli bağlantıyı kesiyorsa veya fiziksel hasarı varsa, bir veri kurtarma servisi.
Kartı biçimlendirmezdim. Önce üzerinde onarım araçları çalıştırmazdım. Ve üzerine yeni hiçbir şey kopyalamazdım. İnsanların durumu hızla daha da kötüleştirdiği üç şey genelde bunlardır.
Evet, bir SD karttan fotoğraf kurtarma çoğu zaman mümkündür, özellikle de kartı kullanmayı hemen bıraktıysanız.
@mikeappsreviewer ile bir noktada aynı fikirdeyim, karta yazmayı bırakın. En önemli şey bu. Silinen fotoğraflar genelde yeni dosyalar üzerlerine yazılana kadar kartta kalır. Flash depolamada üzerine yazma gerçekleştiğinde, kurtarma oranları ciddi şekilde düşer.
Ayrıldığım nokta şu, eğer bilgisayarınız kartı hâlâ okuyabiliyorsa önce SD kartın tam bir imajını almayı tercih ederim. USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya Mac/Linux’ta dd gibi bir araç kullanın. Kartın kendisiyle değil, imajla çalışın. Kart tarama sırasında bozulmaya başlarsa, elinizde yine de temiz bir anlık görüntü olur. Bu, insanları sık sık kurtarır.
Kurtarma yazılımından önce birkaç pratik kontrol:
- DCIM, MISC, FOUND.000 gibi gizli dosyaları ve kayıp klasörleri arayın.
- Kartı başka bir kart okuyucuda deneyin. Ucuz okuyucular çok sık arızalanır.
- Kameranızın dahili belleğe veya ikinci yuvaya kopya kayıt yapıp yapmadığını kontrol edin.
Kart bağlanıyorsa ve normal görünüyorsa, Disk Drill SD kart fotoğraf kurtarma için iyi bir seçimdir. Kart RAW görünüyorsa, 0 bayt gösteriyorsa veya biçimlendirme istiyorsa, ben yine de önce onarım değil kurtarma denerdim. Chkdsk, insanların yanlışlıkla dosya adlarını ve klasör yapısını mahvettiği yerdir.
Bir şey daha. Dosyaları kopyalamadıysanız da taşıdıysanız, bilgisayarı da kontrol edin. Dosya adına göre değil, dosya türüne ve çekim tarihine göre arayın. İçe aktarma uygulamaları bazen dosyaları garip klasörlere taşıyabilir.
Bir SD karttan silinen fotoğrafları kurtarmaya yönelik hızlı bir görsel rehber için, bu SD kart fotoğraf kurtarma Reels videosunu izleyin.
Evet, gerçekten bir SD karttan fotoğrafları kurtarabilirsiniz, özellikle de kullanmayı hızlıca bıraktıysanız. Bu kısım neredeyse her şeyden daha önemli.
Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @nachtdromer ile aynı fikirdeyim, ama insanların çok sık atladığı bir şeyi eklerdim: fotoğrafların bilgisayarınıza “taşınıp” taşınmadığını ve sadece saçma bir yerde kalıp kalmadığını kontrol edin. Windows Fotoğraflar, kamera içe aktarma araçları ve hatta sürükle-bırak bile dosyaları garip tarihli klasörlere atabiliyor. Bilgisayarda JPG, JPEG, CR2, NEF, ARW gibi dosya uzantılarıyla arama yapın ve çekim tarihine göre sıralayın. İnsanların kart her şeyi yuttuğunu sandığını, ama fotoğrafların aslında rastgele bir içe aktarma klasörüne gömüldüğünü gördüm.
Dosyalar gerçekten her iki yerden de kaybolduysa, SD kart fotoğraf kurtarma kesinlikle mümkündür. Kart çok fazla kullanılmadığı için bu size iyi bir şans verir. Ben yine de bunun için Disk Drill kullanırdım çünkü basit ve genelde silinmiş kamera fotoğraflarını fazla uğraştırmadan buluyor. Diğerleriyle tek hafif anlaşmazlığım, kart sorunlu davranmıyorsa, bağlantısı kesilmiyorsa veya sistemi kilitlemiyorsa önce her zaman kartın imajını almayı gerekli görmemem. Kart stabilse, doğrudan salt okunur tarzda bir kurtarma denemesi çoğu zaman sorun çıkarmaz.
Ayrıca, bir şey denemeden önce daha net bir yol gösterim istiyorsanız, şu Disk Drill incelemesi ve SD kart fotoğraf kurtarma rehberi muhtemelen rastgele tahminlerden daha faydalıdır.
Ama bir uyarı: dosyaları kameradan “taşıdıysanız” ve sonra bilgisayarınızdaki çöp kutusunu/geri dönüşüm kutusunu boşalttıysanız, hem SD kartı hem de bilgisayar sürücüsünü taramanız gerekebilir. İnsanlar bu kısmı sürekli ama sürekli unutuyor.
Yani evet, umutsuz değil. Sadece kartla fotoğraf çekmeye devam etmeyin ya da onu onarım araçlarıyla “düzeltmeye” çalışmayın. Kurtarılabilir olan şeyin gerçekten tamamen kaybolmasına böyle yol açılır.