USB flash sürücümü yanlışlıkla biçimlendirdim ve fotoğraflar ile iş belgeleri dahil önemli dosyaları kaybettim. Yedeğim yok ve biçimlendirilmiş flash sürücü veri kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığını ve durumu daha da kötüleştirmemek için önce hangi adımları atmam gerektiğini anlamak için yardıma ihtiyacım var.
Bunun birden fazla kez olduğunu gördüm ve sonuç iki şeye bağlı: ne tür bir biçimlendirme yapıldığı ve sonrasında USB’nin kullanılıp kullanılmadığı. Biçimlendirilmiş bir flash sürücü, insanların düşündüğü şekilde her zaman silinmiş olmaz.
Sürücüye Hızlı Biçimlendirme yapıldıysa, şansınız çoğu zaman fena değildir. Bu seçenek genelde hızlı biter çünkü dosya sistemini yeniden oluşturur ve dosyalarınızı işaret eden dizini temizler. Eski veriler, üstüne yeni bir şey yazılana kadar çoğu zaman yerinde durur. Tam Biçimlendirme ise farklı bir durumdur. Çoğu sistemde depolama alanının üzerine yazar ve bu olduktan sonra kurtarma araçları genelde eli boş kalır.
İlk adım, sürücüye dokunmayı bırakın. Ciddiyim. Üzerine tek bir dosya bile kopyalamayın. Tekrar biçimlendirmeyin. 2014 tarihli bir forum gönderisinde bulduğunuz CHKDSK’yi ya da herhangi bir onarım aracını çalıştırmayın. Her yazma işlemi şansınızı düşürür çünkü eski dosya verileri parça parça değiştirilir.
Kurtarma yazılımı çalıştırmadan önce, dosyalarınızın zaten başka bir yerde olup olmadığını kontrol edin. İnsanların bir USB’yi taramak için bir saat harcayıp sonra klasörün aslında baştan beri bulut eşitlemede durduğunu fark ettiğini gördüm. Şuralara bakın:
- OneDrive, Google Drive, Dropbox veya iCloud.
- Windows Dosya Geçmişi ya da Yedekleme ve Geri Yükleme.
- Başka bir harici sürücü, yedek USB veya eski dizüstü bilgisayar.
- Dosyalar başlangıçta oradaysa, bilgisayarınızdaki İndirilenler, Masaüstü ve Belgeler klasörleri.
- E-posta ekleri, Discord yüklemeleri, sohbet uygulamaları veya dosyaları daha önce paylaştığınız herhangi bir yer.
Yedek yoksa, o zaman deneyeceğim bir sonraki şey kurtarma yazılımı olur.
Disk Drill ile sağlam sonuçlar aldım. Asıl sebep, yolunuza çıkmayacak kadar basit olması ve flash sürücülerde genelde gördüğünüz dosya sistemlerini desteklemesi. Ben olsam şöyle yapardım:
- Disk Drill’i biçimlendirilmiş USB’ye asla değil, bilgisayarınızın dahili sürücüsüne kurun.
- Flash sürücüyü takın.
- Disk Drill’i açın ve cihaz listesinden USB’yi seçin.
- Kayıp Verileri Ara seçeneğine tıklayın, sorarsa Evrensel Tarama seçin. Biçimlendirilmiş sürücülerde en iyi sonucu burada aldım.
- Taramayı tamamlanana kadar bekleyin. Erken birkaç dosya gördünüz diye yarıda kesmeyin. Taramanın ilerleyen kısmında çoğu zaman daha fazla şey çıkar.
- Bulduklarınızı önizleyin. Bir fotoğraf temiz şekilde açılıyorsa veya bir belge düzgün içerik gösteriyorsa, o dosya için kurtarma şansı genelde daha yüksektir.
- Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin. Bunları aynı USB’ye geri koymayın.
Hoşuma giden bir kısım, sonuçları Fotoğraflar, Videolar, Belgeler, Ses ve Arşivler gibi gruplara ayırmasıydı. Ayrıca uzantı, boyut, dosya türü ve kurtarma olasılığına göre filtreleyebilirsiniz. Dosya adları bozulduğunda veya klasörler kaybolduğunda bu filtreler zaman kazandırır. Aksi halde dijital çorbanın içinde kaydırıp durursunuz.
Flash sürücü garip davranmaya başlarsa, rastgele bağlantı kopmaları, okuma hataları, sürünen aktarım hızları olursa, asıl cihazı tekrar tekrar taramayı bırakırdım. Önce Disk Drill’in disk imajı seçeneğini kullanın. Bu, USB’nin tam bir kopyasını oluşturur, sonra asıl onun yerine kopyayı tararsınız. Donanım bozulma yolundaysa daha güvenli bir hamledir.
İlk tarama dosyalarınızı bulamazsa, hemen vazgeçmeyin. Hızlı biçimlendirme ve tam biçimlendirme çok farklı sonuçlara yol açar, bazen ciddi farkla. Hangisinin yapıldığını bilmiyorsanız bile yine de tarayın. Umutsuz görünen sürücülerin bile kullanılabilir dosyalar çıkardığını gördüm.
İnsanlar biçimlendirilmiş flash sürücülerden sürekli veri kurtarıyor. İşlerin kötüye gittiği kısım genelde biçimlendirmeden sonradır; biri USB’yi kullanmaya devam eder, rastgele onarım araçları dener ya da kurtarılan dosyaları tekrar üzerine kaydeder. Dosyalar gerçekten önemliyse, iş belgeleri, vergi kayıtları, aile fotoğrafları gibi, o zaman bir sonraki adım profesyonel bir kurtarma laboratuvarıdır. Ev kullanıcılarına yönelik yazılımlarda olmayan araçlara ve yöntemlere sahiptirler.
Evet, flash sürücüyü biçimlendirdiyseniz ve yeterince hızlı şekilde kullanmayı bıraktıysanız kurtarma hâlâ mümkün.
@mikeappsreviewer adlı kullanıcının söylediklerine küçük bir itirazım var. Tam biçimlendirme kötü haberdir, ancak her USB bellek ve her Windows sürümünde her zaman tamamen umutların bittiği anlamına gelmez. Bazen dosya oyma yöntemiyle fotoğraflar, PDF’ler veya Office dosyaları yine de bulunabilir. Klasör adları çoğu zaman kaybolur, ancak ham veriler yine de ortaya çıkabilir.
En önemli olanlar:
- USB’yi hemen kullanmayı bırakın.
- Mümkün olduğunca az takın.
- Dosyaları aynı belleğe asla geri yüklemeyin; PC’nize veya başka bir sürücüye kurtarın.
Sürücü hâlâ doğru kapasiteyi gösteriyorsa ve garip hatalar vermeden açılıyorsa, yazılımla kurtarma en iyi seçeneğinizdir. Disk Drill, biçimlendirilmiş flash sürücü kurtarma için sağlam bir seçimdir çünkü exFAT, FAT32 ve NTFS ile iyi çalışır; bu da çoğu USB sürücüyü kapsar. Tarama fotoğraflarınızın veya belgelerinizin önizlemelerini bulursa, şansınız epey artar.
USB bağlantısı kopuyorsa, Explorer’ı donduruyorsa veya 0 bayt gösteriyorsa, tekrar tekrar tarama yapmayın. Önce bir imaj oluşturun, sonra imajı tarayın. Bu, ölmekte olan bir sürücünün yıpranmasını azaltır. İnsanlar bu adımı sürekli atlıyor ve durumu daha da kötüleştiriyor.
Ayrıca yalnızca eski klasör ağacına göre değil, dosya imzasına göre de sıralayın. Biçimlendirmeden sonra dosya sistemi kayıtları genellikle bozulur, ancak JPEG, DOCX, XLSX ve PDF üstbilgileri yine de bulunur. Orijinal adları kaybedebilirsiniz, bu can sıkıcıdır, ama önemli olan içeriktir.
USB sürücüsünden dosya kurtarma konusunda basit bir anlatım istiyorsanız, bu yardımcı olur:
bu hızlı USB veri kurtarma rehberini izleyin
Dosyalar iş açısından kritikse veya yerine koyamayacağınız aile fotoğraflarıysa, dikkatli bir denemeden sonra kendiniz müdahaleyi bırakın. Bir veri kurtarma laboratuvarı daha pahalıya mal olur, ama ek hasarı önler. Bu kısım berbat, ama arama sonuçlarından bulduğunuz rastgele beş araçla uğraşırken verilerin üzerine yazmaktan iyidir.
Evet, bazen geri kurtarabilirsiniz, ama ne @mikeappsreviewer ne de @sonhadordobosque’in yeterince vurgulamadığı bir şeyi eklemek isterim: flash bellekler, içlerindeki denetleyici nedeniyle sabit disklerden farklı ve tuhaftır. Bazı USB belleklerde bu denetleyici, biçimlendirmeden sonra arka planda temizlik yapabilir; bu da yeni dosya kaydetmemiş olsanız bile çok uzun süre beklemenin şansınızı gerçekten azaltabileceği anlamına gelir. Yani kullanmayı bırakın tavsiyesi doğru, ama dosyalar önemliyse cihazı haftalarca da bekletmeyin.
Benim yapmayacağım şey, dosyalar geri geldi mi diye kontrol etmek için onu tekrar tekrar takmak olurdu. Geri gelmezler. Bu sadece ek yük ve risk yaratır.
Benim görüşüm:
- Biçimlendirme hızlıysa, kurtarma hâlâ mümkün olabilir.
- Tam biçimlendirmeyse, belki, ama kısmi sonuçlar bekleyin.
- Fotoğraflar ve PDF’ler, düzenli klasör yapılarından daha kolay geri gelebilir.
- Office belgeleri de iyi şekilde kurtarılabilir, ama dosya adları bozulmuş olabilir.
Disk Drill’i biçimlendirilmiş flash bellek kurtarma için kullanma konusunda da katılıyorum; özellikle önizleme özelliği, kurtarmanın gerçekten işe yarayıp yaramadığını yoksa sadece gereksiz veriler mi olduğunu hızlıca anlamanıza yardımcı oluyor. Bu da çok zaman kazandırıyor. Önce daha fazla kullanıcı görüşü görmek isterseniz, şuna göz atmaya değer: Reddit’teki gerçek Disk Drill kurtarma deneyimleri
Yaygın tavsiyeye küçük bir itirazım var: Arızalanan aynı USB üzerinde art arda beş farklı kurtarma uygulaması çalıştırmazdım. İnsanlar kurtarılabilir bir durumu işte, artık tamamen öldü noktasına böyle getiriyor. Mümkünse bir imaj üzerinden, dikkatli tek bir tarama yapmak daha akıllıca olur.
Dosyalar aşırı önemliyse, kendin yap kovboy işlerini atlayın ve profesyonel destek alın. USB bellekler biraz aptalca ve çok hızlı şekilde bozulur.
Evet, kurtarılabilir olabilir, ancak “sadece mümkün olan en kısa sürede tara” diyenlere biraz katılmıyorum. Flash belleklerde daha büyük risk çoğu zaman USB denetleyicisinin garip temizlik işlemleri yapması veya belleğin kararsız olmasıdır, bu yüzden en akıllıca ilk adım sürücünün kendin yap kurtarma için yeterince sağlıklı olup olmadığına karar vermektir.
USB normal şekilde bağlanıyorsa, doğru kapasiteyi gösteriyorsa ve donmadan okumanıza izin veriyorsa, kurtarma yazılımı makul bir seçenektir. Değilse, mantıksal bir sorunu donanımsal bir soruna dönüştürmeden önce durun.
@sonhadordobosque, @sterrenkijker ve @mikeappsreviewer hızlı biçimlendirme ile tam biçimlendirme kısmını zaten iyi açıklamış, bu yüzden işte insanların atladığı kısım: yalnızca dosya kaybını değil, sürücünün davranışını da kontrol edin.
Benim kuralım:
- Kararlı sürücü = tek bir dikkatli kurtarma denemesi
- Kararsız sürücü = önce imaj alın ya da bir laboratuvara götürün
Disk Drill burada makul bir seçenektir çünkü kurtarmadan önce dosyaları önizlemeyi kolaylaştırır; bu da biçimlendirmeden sonra çok önemlidir.
Artıları:
- basit arayüz
- iyi dosya türü sıralaması
- sonuçların gerçek olup olmadığını kontrol etmek için önizleme kullanışlıdır
- yaygın USB dosya sistemlerini destekler
Eksileri:
- kurtarılan dosya adları/klasörler hâlâ dağınık olabilir
- derin taramalar çok fazla gereksiz sonuç döndürebilir
- verilerin üzerine yazıldıysa mucize yaratmaz
- testin ötesinde asıl kullanım senaryosu ücretli kurtarmadır
Eklemek istediğim bir şey daha var: belgeleriniz yakın zamanda bilgisayarınızda açıldıysa geçici dosyaları, Office otomatik kurtarma klasörlerini ve küçük resim önbelleklerini kontrol edin. Bazen USB kopyası gitmiştir ama izler hâlâ yerel olarak duruyordur. Bu yaklaşım çok sık göz ardı ediliyor.